Kome je potreban fizički antropolog

Kome je potreban fizički antropolog
Grob keltskog ratnika (foto: autor)

Jedan od najpoznatijih američkih fizičkih antropologa Kristina Killgrove koja se bavi popularizacijom nauke na svom blogu i šire, pored toga što objavljuje izuzetno edukativne, korisne i zanimljive slučajeve vezane za fizičku antropologiju, bavi se i jednim delom temom “Who needs an osteologist“. Iz tog razloga bilo je neophodno i za našu teritoriju (Srbija) pozabaviti se istim problemom.

Na nedavno održanom godišnjem skupu Srpskog arheološkog društva u Negotinu, učesnici skupa imali su priliku da obiđu stalnu postavku Muzeja Krajine. Jedna od njih bila je vezana za rekonstrukciju keltskog groba. Ono što je većini antropologa odmah zapalo za oko svakako su pogrešno postavljeni gornji i donji ekstremiteti na skeletu individue, a verovatno nije samo to. S obzirom da je skelet bio postavljen u zemlju ili pesak, neke kosti su bile zatrpane.

Standardni anatomski položaj

Postavljanje ljudskih skeletnih ostatka u standardnom anatomskom položaju nimalo nije lak posao za one koji se ne bave fizičkom (biološkom) antropologijom. Čak i fizički antropolozi u pojedinim slučajevima moraju da se posluže literaturom. Međutim, to nije razlog da se za takve potrebe ne angažuje antropolog.

Standardni anatomski položaj

Šta je to što nam je prvo privuklo pažnju?

Kada krenemo od lobanje pa naniže, može se primetiti da je levi humerus (ramenica) bio na mestu gde bi trebalo da stoji desni. Zatim, fibule (lišnjače) bile su postavljene sa medijalne (unutrašnje) strane, a verovatno ni tu lateralizacija nije bila dobro urađena (leva-desna strana, obrnuto okrenute kosti). I kao šlag na tortu, kosti šake su se nalazile na mestu gde bi trebalo da se nađu kosti stopala.

Skeletni ostaci ove individue nisu u standardnom anatomskom položaju (izvor: knjiga Arheologija negotinske krajine)

Moguće da su i druge kosti ove individue bile pogrešno postavljene, kao što je već bilo istaknuto. Ako vidite ili ste primetili  još nešto, stavite u komentar.

Nažalost, ovakve greške se često uočavaju u muzejima, na izložbama, ali to nije ono najgore. Najgore tek sledi kada se se sve to objavi i publikuje u knjigama ili u naučnim radovima.

Zbog toga, kome je potreban fizički antropolog?

Podelite sadržaj na:
Translate »