Zakon o kulturnim dobrima

Često dobijam poruke i fotografije od čitalaca koji na svojim njivama ili u dvorištima pronalaze artefakte i ne znaju šta sa njima da rade. Neki na svoju ruku obilaze lokalitete (metal detektorima ili bez) i još gore sami iskopavaju.

Tu su i oni koje neće sami ništa da iskopavaju, već su slučajno pronašli neki arheološki predmet, pa ne znaju šta sa njim da rade i kome da se obrate.

Međutim, tu i je i druga grupa ljudi, koja verovatno isto ne zna da arheološka iskopavanja vrše samo nadležne institucije, ali uprkos tome oni obavljaju iskopavanja, vade predmete iz zemlje i pitaju: “gde mogu ja ovo da prodam, koliko ovo vredi“?

Naravno, tu je i treća grupa ljudi koja je bar jednim delom upoznata sa zakonom, a koja svesno iskopava lokalitete i prodaje predmete u inostranstvu. Više o ovoj temi su se pozabavili naši arheolozi:

Pljačkaju nacionalnu baštinu Srbije i falsifikuju istoriju: Arheološka mafija prodaje naše dragocene novčiće kao praalbanske

Arheološki kriminal vrti milione, razaraju i pljačkaju neprocenjivu srpsku nacionalnu baštinu!

Šta zakon ima na to da nam odgovori?

Istraživanja arheoloških nalazišta-Član 112.

Nažalost, bili upućeni ili ne, ovakve stvari su regulisane zakonom o kulturnim dobrima i zakonom se kažnjavaju (zatvorska ili novčana kazna).

Član 134.

Zakon možete ovde ispod pročitati

Translate »