Otkrivena je 7.000 godina stara masovna grobnica sa više od 30 pokojnika

Otkrivena je 7.000 godina stara masovna grobnica sa više od 30 pokojnika
Neolitska masovna grobnica u SLovačkoj (foto: Ivan Cheben, SAN)

Tim slovačko-nemačkih arheologa otkrio je masovnu grobnicu sa preko 30 ljudi. Verovatno se radi o ubistvu ili masakru zbog načina na koji su bili sahranjeni. Masovna grobnica stara je oko 7.000 godina.

Arheolozi su došli do otkrića tokom istraživanja neolitskog naselja u Vrableu, piše The Slovak Spectator.

Stručnjaci koji istražuju ovaj neolitski lokalitet dolaze sa Instituta za arheologiju Slovačke akademije nauka i Christian-Albrechts-Universitat Kijelu.

Istraživači su radili na lokalitetu od 50 hektara, koji se datuje od 5250-4950. godina pre nove ere, u proteklih sedam godina. Lokalitet pripada kulturi linearne keramike (LBK). Tokom svih tih godina iskopali su jako puno zanimljivih nalaza, ali nijedan nije bio tako zastrašujuć kao ova masovna grobnica.

Neolitski zločin ili epidemija zaraznih bolesti?

Skeletni ostaci pronađeni su u jarku blizu ulaza u naselje. U kasnijim fazama naselje je bilo utvrđeno jarkom i palisadom sa šest ulaza.

Moguće je da je ovih 35 osoba stradalo užasnom smrću ili je reč o nekoj epidemiji zaraznih bolesti. To će dalja istraživanja skeletnih ostataka da pokažu. Istraživači planiraju da izvuku drevnu DNK iz kostiju kako bi dobili što više informacija, poput one da li postoji rodbinska veza između mrtvih.

U jarku blizu jednog od ulaza otkrili smo masu ljudskih kostiju iz kojih smo uspeli da identifikujemo najmanje 35 skeleta“, objašnjava antropolog Zuzana Hukelova iz SAN-a. Ona je dodala da je nekoliko preloma na skeletima već bilo vidljivo tokom iskopavanja.

Tela su prvobitno ležala u različitim položajima – na leđima, stomaku, boku, neka u položaju nalik žabi“, rekla je ona.

Skoro svima nedostaje glava, kao i kod ranije otkrivenih skeleta. Reč je o mladim osobama. Istraživači su našli samo jednu dečiju lobanju.

Antropološka analiza će otkriti da li su im glave uklonjene nasilnim putem ili nakon smrti.

Tek tada ćemo moći da odgovorimo na nekoliko pitanja o društvenoj kategorizaciji stanovnika (lokacije), verovatno i o društvenoj nejednakosti koja se pojavljuje u uslovima ranih poljoprivrednih društava, a možda čak i da rekonstruišemo funkcionisanje ili uzroke propasti ovo ogromno naselje“, rekao je direktor arheološkog instituta Matej Rutkaj.

Takođe smo potvrdili prisustvo više od 300 dugih kuća kroz detaljna geofizička istraživanja. Moguće je da je 50 do 70 kuća moglo da se koristi istovremeno u pojedinim fazama funkcionisanja naselja“, rekao je Ivan Čeben, šef arheološkog odeljenja.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »