Najraniji dokazi veštačke deformacije lobanje u Kini

Najraniji dokazi veštačke deformacije lobanje u Kini
Veštačko deformisana lobanja (Q. Wang)

Veštačko deformisane lobanje oduvek su privlačile pažnju istraživača, ali i svih ostalih. Često se njihova pojava dovodila u pitanje. Da li se radi o namernim modifikacijama ili je reč o oboljenju? Što je, naravno, dovodilo i do brojnih pseudoteorija. Međutim, ono što najviše tišti stručnjake jeste kada i gde je prvi put došlo do pojave ovakvog vida „ulepšavanja“ i sa kojim ciljem.

Dokazi o oblikovanju lobanja koji datiraju još od pre 12.000 godina otkriveni su na arheološkom nalazištu Houtaomuga u severoistočnoj Kini piše Science News.

Veštačka deformacija lobanje dogodila se tokom dužeg vremenskog perioda na ovom lokalitetu nego na bilo kom drugom arheološkom lokalitetu. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu American Journal of Biological Anthropology.

Veliki broj osoba imao je veštačku deformaciju lobanje

Bioarheolog K. Zhang sa Univerziteta Đilin i paleoantropolog K. Vang sa Univerziteta u Teksasu А&М, rekli su da je od 11 od 25 individua imalo lobanje sa veštačkom deformacijom (izduženi svod lobanje i spljoštene kosti na prednjoj i zadnjoj strani glave). Ljudski skeletni ostaci sa ovog nalazišta stari su od 5.000 do 12.000 godina.

Iskopavanja na Houtaomuga lokalitetu (izvor: Kaougu.cn)

Brojni grobni prilozi koji su se nalazili u grobovima muškaraca, žene i dece ukazuju na to da su oni mogli biti višeg društvenog statusa.

Veštačko deformisane lobanje koje datiraju od pre 10.000 do 13.000 godina su pronađene i u zapadnoj Aziji i jugoistočnoj Australiji.

Veštačko deformisane lobanje (Zhang et al. 2019, fig. 3)

Još uvek je rano reći da li je namerna modifikacija lobanje prvi put nastala u jugiostočnoj Aziji i potom se širila na drugim mestima ili je nastala nezavisno na različitim mestima“-rekao je Vang.

Na teritoriji današnje Srbije, i u susednim zemljama, pronađen je značajan broj veštačko deformisanih lobanja, a koje se uglavnom pripisuju se nomadskim narodima Hunima, Sarmatima, Gepidima, Gotima i Alanima.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »