Arheolozi su pronašli slovensko naselje i nekropolu u Nemačkoj

Arheolozi su pronašli slovensko naselje i nekropolu u Nemačkoj
Slovensko naselje (foto: State Office for Heritage Management and Archaeology Saxony-Anhalt)

Arheolozi iz Državnog zavoda za zaštitu spomenika i arheologiju Saksonije-Anhalt otkrili su slovensko naselje i groblje u Nemačkoj.

Do otkrića su arheolozi došli tokom pripremnih radova za veliki dalekovod, napisali su u saopštenju.

Pronađeno slovensko naselje potiče iz 10. i 11. veka. Ono sadrži zanatski kvart sa arheološkim dokazima u vidu jame za vađenja i peći za topljenje rude gvožđa. Kao i nalazima koji ukazuju na proizvodnju tekstila. Za vodosnabdevanje korišćena su dva bunara, očuvane dubine od oko 1,50 metara.

Naselje se prostire na površini od oko 1,2 hektara i sadrži dokaze iz dve faze života. U prvoj fazi vidljivi su tragovi utvrđene ograde, na koju ukazuje veliki odbrambeni rov širok četiri metra.

Čini se da druga faza pokazuje poljoprivredno okruženje, gde su arheolozi pronašli imanja okružena malim jarcima širine samo 0,5 metara. U jednom od rovova, arheolozi su iskopali perlu i bronzanu narukvicu.

Porodična grobnica (foto:  State Office for Heritage Management and Archaeology Saxony-Anhalt)

Groblje koje pripada naselju je u potpunosti otkopano. „Na ovom malom groblju, dimenzija samo 5 x 30 metara, nalazi se 60 grobova u dva paralelna reda, tesno zbijenih. Pokojnici su sahranjivani po hrišćanskom obredu na leđima, okrenuti ka istoku i bez ikakvih grobnih predmeta osim odevnih predmeta, poput bronzanog prstenja i perli“, rekla je vođa projekta i arheolog Suzana Friderih.

Neobična pogrebna praksa

Među sahranama na groblju ističu se dva nalaza. Ispostavilo se da je kvadratna jama ‘porodična grobnica’ dvoje odraslih i dvoje dece. Tragovi ugaonih stubova i drvenih greda pokazuju složenu grobnu arhitekturu.

Takođe, neobično je i sahranjivanje bolesnog deteta koje je verovatno bolovalo od hidrocefalusa. Ovo je bolest u kojoj se prekomerne količine cerebrospinalne tečnosti akumuliraju unutar lobanje.

Dete sa hidrocefalusom (foto:  State Office for Heritage Management and Archaeology Saxony-Anhalt)

To može dovesti do povećanog pritiska unutar lobanje, što takođe utiče na mozak. Kod fetusa i odojčadi sa još nestabilnim kostima lobanje, pritisak se izjednačava tako što se lobanja naduvava poput balona. Ukoliko se ne tretira, smrt je neizbežna.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »