Slučajno otkrio 3.400 godina staru minojsku grobnicu na Kritu

Slučajno otkrio 3.400 godina staru minojsku grobnicu na Kritu
Minojska grobnica (foto: Hellenic Ministry of Culture)

Na Kritu je meštanin slučajno pronašao skrivenu minojsku grobnicu starosti 3.400 godina ispod svog maslinjaka.

Nakon kopanja zemlje za masline, lokalni farmer je naišao na izvanredan arheološki nalaz. On nije ni sanjao da će ispod svog maslinjaka pronaći riznicu drevnih tajni.

U srcu osunčanog Krita 2018. godine došlo se do izuzetnog arheološkog otkrića – zapečećene minojske grobnice. Ona potiče iz 1400-1200. godine p.n.e.

Slučajno otkriće minojske grobnice (foto: Hellenic Ministry of Culture)

Zaintrigiran i pomalo zbunjen, Janis je kontaktirao lokalne vlasti, koje su potom pozvale arheologe. Arheolozi su se spustili na lokaciju, pažljivo iskopavajući grobnicu, otkrivajući njenu bogatu istoriju sloj po sloj.

Grobnica je bila podeljena u tri niše i sadržala je dva larnaksa – velike, reljefne glinene kovčege koje su Minojci često koristili za sahranjivanje. Svaki larnaks je sadržao po jedan skelet u čučećem položaju. Prisustvo larnaksa, zajedno sa grnčarijom i drugim grobnim predmetima, pruža dragocen uvid u minojske običaje sahranjivanja i verovanja o zagrobnom životu.

Sahrana u larnaksu (foto: Hellenic Ministry of Culture)

Neopljačkana grobnica je prava riznica informacija za arheologe. Odlično stanje grobnice omogućava precizniju rekonstrukciju konteksta sahrane i odnosa između predmeta i pokojnika. Artefakti pronađeni u grobnici, posebno grnčarija, su visokog kvaliteta i daju naznake o društvenom statusu i bogatstvu pojedinaca koji su tamo sahranjeni.

Pored toga, ono što ovo otkriće čini zaista zadivljujućim je njegovo slučajno otkriće. I ujedno služi kao dirljiv podsetnik da istorija često leži tik ispod naših nogu, čekajući da radoznali i odvažni otkriju njene misterije.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »