Pronađen japanski mač u podrumu koji je uništen tokom Drugog svetskog rata

Pronađen japanski mač u podrumu koji je uništen tokom Drugog svetskog rata
Japanski mač pronađen u berlinskom podrumu (Staachliche Museen zu Berlin, Museum für Vor- und Frühgeschichte / Anica Kelp)

Arheolozi su u ruševinama berlinskog podruma, uništenog tokom Drugog svetskog rata, pronašli redak i bogato ukrašen japanski mač iz 17. veka.

Otkriće je iznenađujuće, jer mač potiče iz perioda Edo u Japanu, kada je zemlja sledila strogu politiku samoizolacije kako bi zaustavila spoljne kolonijalne i verske uticaje, držeći svoje granice zatvorene skoro tri veka.

Ko je mogao da zamisli da je u vreme kada je Japan bio izolovan i jedva da je u tu zemlju dolazio evropski putnik, tako dugo korišćeno i bogato ukrašeno oružje stiglo ovde u Berlin?“ rekao je u saopštenju Matijas Vemhof, berlinski državni arheolog i direktor Muzeja praistorije i rane istorije.

Mač je pronađen 2022. godine tokom iskopavanja u podrumima na Molkenmarktu, najstarijem gradskom trgu u Berlinu, koji je tokom Drugog svetskog rata pretvoren u ruševine.

U jednom od podrumskih trezora nekadašnje stambene zgrade na trgu, arheolozi su pronašli korodirani mač koji viri iz ruševina. Mač je podlegao restauraciji.

Mač je bio namenjen visokom statusu

Reč je o kratkom japanskom maču Wakizashi – nekada je bio rezervisan za dostojanstvenike kao oružje vezano za status.

Kratki japanski mač iz 17. veka (Staatliche Museen zu Berlin, Museum für Vor- und Frühgeschichte / Anica Kelp)

Iako je poreklo mača ostalo nejasno, muzej je u saopštenju naveo da je možda donet u Nemačku pre rata, uglavnom tokom diplomatske misije.

Čini se da je drška mača teško oštećena sa jedne strane usled izlaganja toploti. Ali drveni delovi drške, omotač od tekstila i na nekim mestima su sačuvani.

Restauratorski radovi na dršci otkrili su motiv japanskog boga sreće Daikokua, koji je prepoznatljiv po karakterističnom čekiću i vrećici pirinča.

Motiv japanskog boga sreće Daikokua na dršci mača (Staatliche Museen zu Berlin, Museum für Vor- und Frühgeschichte / Anica Kelp)

Rendgen je pokazao da je sečivo mača bilo duže, ali da je kasnije skraćeno i da je prvobitno imalo drugačiju dršku.

Zbog toga je mnogo stariji od drške i možda čak datira iz 16. veka“, kažu u muzeju.

Ovo otkriće još jednom pokazuje koji iznenađujući objekti ispod Berlina čekaju da budu otkriveni“, rekao je dr Vemhof.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »