Pronađen fenomenalno očuvan bronzani mač star 3.000 godina

Pronađen fenomenalno očuvan bronzani mač star 3.000 godina
Bronzani mač starosti oko 3.000 godina (foto: dr Woidich)

Nemački arheolozi iskopali su odlično očuvan bronzani mač u porodičnoj grobnici starosti oko 3.000 godina. Ovakvi mačevi se ne pronalaze tako često.

Arheolozi iz bavarske državne kancelarije za očuvanje spomenika objavili su u saopštenju otkriće bronzanog mača u Nordlingenu u Nemačkoj.

Većina arheoloških nalaza iz bronzanog doba u ovoj oblasti pripada kulturi polja sa urnama koja se pojavila oko 1.300 godine pre nove ere. Kultura polja sa urnama ima svoje korene u prethodnoj kulturi grobnih humki. Pripadnici kulture polja sa urnama su razvili napredne veštine obrade metala u bronzi.

Arheolozi nemaju često prilike da pronađu oružje i oklope u grobovima pokojnika iz ovog perioda. Kada do toga dođe, onda je to pravo iznenađenje.

Bronzani mač za elitu

Bronzani mač starosti 3.000 godina pronađen je u porodičnoj grobnici. U grobnici su bili sahranjeni muškarac, žena i dete. Pored mača, u grobu je bilo i drugih grobnih nalaza i oružja (bronzanih strelica). Otkriće mača je izuzetno retko za ovaj deo Nemačke, s obzirom da je većina humki opljačkana još tokom antike, ili je kasnije otvarana tokom 19. veka.

Bronzani mač u porodičnoj grobnici (foto: dr Woidich)

Drška mača je kitnjasto ukrašena, dok sečivo ne pokazuje tragove korišćenja. Moguće da je mač imao ceremonijalnu funkciju ili je bio simbol visokog društvenog statusa. Prema istraživačima, uprkos tome što nije upotrebljen, on je mogao da bude jako koristan u borbi.

 „Mač i sahrana tek treba da se analiziraju kako bi arheolozi mogli preciznije da klasifikuju ovaj nalaz. Ali već se može reći: stanje je izuzetno! Ovakvo otkriće je veoma retko!“, rekao je Matijas Pfajl, šef bavarske državne kancelarije za očuvanje spomenika.

Trenutno se istražuje da li je mač lokalno izrađen ili je uvezen. Tokom bronzanog doba postojala su tri glavna distributivna centra za izradu mačeva ovog tipa. Jedan je bio na teritoriji današnje južne Nemačke, a drugi u severnoj Nemačkoj i Danskoj.

Drška bronzanog mača (foto: dr Woidich)

Poređenjem tehnike livenja i dekoracije mačeva ovog tipa, istraživači veruju da su oni mačevi na severu replika južnonemačkih mačeva. Dok bi drugi mačevi mogli biti pravi, ali su uvezeni ili su proizvod „lutajućih zanatlija“.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »