Otkriveni monumentalni ostaci zidina grčkog grada Epetije u Stobreču

Otkriveni monumentalni ostaci zidina grčkog grada Epetije u Stobreču
Ostaci helenističkog grada u Stobreču (foto: Ministarstvo kulture i medija Hrvatske)

Monumentalni ostaci bedema starogrčkog grada Epetija otkriveni su u selu Stobreč, u blizini Splita.

Dobro očuvani zidovi starogrčkog grada otkriveni su tokom zaštitinih iskopavanja u Stobreču. Bedem grčkog grada dugačak je 70 metara, negde su zidovi visoki i do 3 metara. To ga čini najmonumentalnijim i najbolje očuvanim grčkim bedemom u Hrvatskoj, navodi se u saopštenju.

Epetija (grč. Epetion, lat. Epetium)  je osnovan u 4. veku p.n.e. od strane kolonista iz Ise, ranije grčke kolonije na ostrvu Vis u Jadranskom moru. Helenistički grad je izgrađen na ranom ilirskom naselju na odličnoj lokaciji sa plodnim obradivim zemljištem, unutrašnjim trgovačkim putevima i zaštićenim zalivom za pomorsku trgovinu. Kolonisti su izgradili bedem od teških kamenih blokova za odbranu grada.

Arheološka istraživanja potvrdila istorijske izvore

O antičkom Epetiju znalo se dosad isključivo iz istorijskih izvora koji spominju Tragurij, Epetij i Salonu kao grčke emporije. Prva istraživanja sproveli su arheolozi Arheološkog muzeja u Splitu i Instituta za Arheologiju u Zagrebu na severnoj obali Stobreča 1969. i 1973. godine. Tada je pronađen bedem grada.

Potom je dr Marina Ugarković iz Instituta za arheologiju je 2012. istraživala sondu na položaju helenističkog bedema.

Starogrčki grad Epetija poznat je iz istorijskih izvora (foto: Ministarstvo kulture i medija Hrvatske)

Po zahtevu investitora za mišljenje o potrebi arheoloških istraživanjima u Stobreču, konzervatorski odsek u Splitu početkom 2024. godine naložio je sprovođenje zaštitnih arheoloških istraživanja. I posebne uslove gradnje na minimalno 30 % ukupne površine, a naročito sa ciljem utvrđivanja pravca pružanja i evidentiranja stanja očuvanosti grčkih bedema. 

Istraživanja koja sprovodi Institut za arheologiju iz Zagreba rezultirala su pronalaskom megalitske građevine s dvostrukim vratima. Što ukazuje na to da se lokalitet pruža i severno od bedema u smeru morske obale, a to otvara dodatne hipoteze o prostiranju helenističkog grada.

Ugarković istiće da je reč o najbolje sačuvanim grčkim bedemom na području Hrvatske.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »