Ispod Jadranskog mora pronađeni ostaci puta 7.000 godina starosti

Ispod Jadranskog mora pronađeni ostaci puta 7.000 godina starosti
Podvodni arheolozi istražuju ostatke neolitskog puta (foto: Roko Surić)

Podvodni arheolozi otkrili su ostatke puta ispod Jadranskog mora iz neolita kojim su se drevni ljudi kretali pre 7.000 godina.

I ove godine se nastavljaju arheološka istraživanja potopljenog neolitskog naselja na Korčuli. Prošle godine otkriveni su ostaci puta koji je povezivao naselje sa obalom pre 7.000 godina. Takođe, pronađeni su i najstariji ostaci maslina na Jadranu.

Arheolozi istražuju potopljeno neolitsko naselje hvarske kulture u Lumbardi, na ostrvu Korčula. Oni su otkrili izuzetnu kamenu arhitekturu, dužine 4 m. Inače, na dubini od 5 metara nalaze se ostaci naselja iz neolita.

Ostaci neolitskog naselja ispod mora (foto: Marina Faričić)

Izvrsno sačuvani suhozid, na mestu gde put ulazi u naselje, učvršćen je drvenim stubovim koji su zabijeni u tlo“, piše u objavama na FB.

Iako se istraživanja još nisu završila, ovo je zasigurno jedan od najfascinantnijih arheoloških lokaliteta u Hrvatskoj, ističu arheolozi.

Ostaci neolitskog puta ispod Jadranskog mora (foto: Roko Surić)

Ovo je peta godina istraživanja u sklopu projekta Hrvatske zaklade za znanost “SubNeo – Potopljena neolitička nalazišta u podmorju hrvatskog dijela Jadrana“. Projektom rukovodi dr. sc. Mate Parice sa Sveučilišta u Zadru. Ovo je sigurno jedan od najfascinantnijih arheoloških lokaliteta u Hrvatskoj.

Najstariji tragovi masline na Jadranu

Pored ostataka kamene arhitekture pronađeno je nekoliko koštica maslina i mnoštvo ljuštura badema. Radiokarbonske analize su uzete sa koštica maslina i ljušture badema, čime je utvrđena njihova starost od 6.900 godina.

Ostaci maslina (foto: R. Surić, M. Parica, I. Šuta, Š. Vrkić)

Pre gotovo 7.000 godina na ovom prostoru evidentan je uzgoj badema, dok su masline najverojatnije trgovinom uvezene s istočnog Mediterana, i to su zasad najstariji tragovi maslina na Jadranu“, napisali su u objavi.

Kada se završe istraživanja, objavićemo i ovogodišnje rezultate.


Istraživanje finansiraju: Udruga “Lipa rič”, Lumbarda, projekt” 7.000 godina pod morem”; Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije; Dubrovačko-neretvanska županija; Nikola Dobroslavić; Općina Lumbarda i Visit Lumbarda.

U istraživanju učestvuju arheolozi sa: International Centre for Underwater Archaeology in Zadar ; Odjel za arheologiju; Sveučilište u Zadru; Dubrovački muzeji; GradskiMuzej Korčula; Muzej Grada Kaštela i Kantharos.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »