Arheolozi su otkrili drevne šlemove na jugu Italije

Arheolozi su otkrili drevne šlemove na jugu Italije
Starogrčki šlem (izvor: Parco Archeologico Paestum)

Arheolozi koji su iskopavali Akropolj Elea-Velija na jugu Italije otkrili su drevne šlemove pored antičkih ruševina. Starogrčki šlem i šlem tipa Negau su otkriveni u okviru arheoloških iskopavanja u nekadašnjem delu Velike Grčke ili Magna Graecia.

Velija je bilo rimsko ime drevnog grada Magna Graecia-e na obali Tirenskog mora. Osnovali su ga Grci iz Fokeje (Anadolija ) kao Hijele oko 538–535. g. p.n.e. Ime je kasnije promenjeno u Ele, a zatim Elea pre nego što je postalo poznato po svom sadašnjem latinskom i italijanskom imenu tokom rimskog doba, Elea-Velija. Tokom 3. veka p.n.e. postaje glavni centar u rimskoj oblasti Magna Graecia-e.

Pored toga, arheolozi su na ovom drevnom mestu pronašli ostatke oslikanog zida od cigle, koji je možda bio rani oblik hrama posvećenog Atini-drevnoj grčkoj boginji rata i mudrosti.

Zanimljiva otkrića na Akropolju

Iskopavanja su sprovedena pod rukovodstvom Gabrijela Zuhtrigela da bi se utvrdila organizacija struktura unutar Akropolja i njihova hronologija.

Akropolj Velije, Magna Graecia (izvor: Italian Ministry of Culture)

Istraživači su se fokusirali na najvišu terasu zapadnog vrha, gde su otkrili postojanje arhaične sakralne građevine iz perioda oko 540-530. godine p.n.e, dimenzije 18 m dužine i 7 m širine.

Konstrukcija je popločana tucanim zemljanim podom i pločicama, na kojima su arheolozi pronašli oslikanu keramiku, vaze sa grčkim natpisom za “sveto”, delove metalnih predmeta od oružja ili oklopa.

Među ostacima su se nalazila dva šlema. Jedan halkidskog tipa (naslovna) koji je bio uobičajen među helenističkim vojnicima u grčkim (južnim) delovima Italije, i šlem tipa Negau koji je tipičnog etrurskog „vetulonskog” oblika.

Šlem tipa Negau, vetulonskog oblika (izvor: Italian Ministry of Culture)

Masimo Osana, generalni direktor muzeja i samostalni direktor Arheološkog parka Paestum i Velija je rekao: „Arheološki nalazi na Akropolju Elea-Velija otkrivaju sveto odredište strukture. Po svoj prilici, pronađene relikvije su prinesene boginji Atini posle bitke kod Alalije (pomorske bitke koja se odigrala između 540. i 535. godine pre nove ere kod obale Korzikem između Grka i savezničkih Etruraca i Kartaginjana)”.

Izvori: Greek Report i Heritage Daily

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »