Dvorine ne prestaju da fasciniraju otkrićima – pronađena nadgrobna ploča sa natpisom!

Dvorine ne prestaju da fasciniraju otkrićima – pronađena nadgrobna ploča sa natpisom!
Arheološko nalazište Dvorine (Ustupljena fotografija/Narodni muzej u Aranđelovcu)

Arheološka istraživanja sprovedna na lokalitetu Dvorine ispod Venčaca su još jednom pokazala koliko je ovaj lokalitet od izuzetnog značaja za srpsku arheologiju. Fenomenalno otkriće napravili su arheolozi kada su otkrili nadgrobnu ploču sa imenom pokojnika koji je bio u službi kneza Lazara.

Arheološka iskopavanja na Dvorinama sprovodi Narodni muzej u Aranđelovcu, pod rukovodstvom doc. dr Dejana Radičevića sa Odeljenja za arheologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Najnovija istraživanja sprovedena su na groblju oko ostataka monumentalne srednjovekovne crkve i na objektu za koji se pretpostavlja da su da su ”dvori” Pavla Bakića.

Otkriće nadgrobne ploče sa natpisom

Na groblju oko crkve otkriveno je nekoliko nadgrobnih ploča od mermera iz 14. veka. Na jednoj je bio uklesan natpis koji ukazuje da je ispod bio sahranjen Bratisav (Vratisav) Bolić, čovek u službi kneza Lazara. Arheolozi nisu sigurni da li je pokojnik Bratisav ili Vratisav, jer prvo slovo ne može najbolje da se pročita“, rekao je za naš portal kustos muzeja Vladan Milivojević.

Momenat otkrića nadgrobne ploče sa natpisom (Ustupljena fotografija/Narodni muzej u Aranđelovcu)

U svakom slučaju ovo je izuzetan nalaz, s obzirom da se u arheologiji ne sreću tako često nadgrobne ploče sa natpisima, a koje saopštavaju koji pokojnik je bio ispod sahranjen. Još ređe se sreću nadgrobne ploče bitnih osoba. Takođe, ova nadgrobna ploča dodatno potvrđuje datovanje arheologa.

Nadgrobne ploče iz 14. veka (Ustupljena fotografija/Narodni muzej u Aranđelovcu)

Monumentalna crkva na Dvorinama dugačka je 27 m i široka 14 metara. Po dimenzijama, načinu gradnje i ukrašavanju prevazilazi vladarske zadužbine tog vremena. Izgrađena je početkom 14. veka, a ukrašena je živopisom velikih majstora.

Zanimljivo je to da o ovoj crkvi nema tragova u pisanim izvorima. Što je jako neobično, imajući u vidu njenu veličinu, a mnoge druge crkve i manastiri iz srednjeg veka su uglavnom dokumentovani.

Iskopavanja dvora poslednjeg sprskog despota Pavla Bakića (Ustupljena fotografija/Narodni muzej u Aranđelovcu)

Što se tiče “dvora” poslednjeg sprskog despota Pavla Bakića (15-16. vek), način gradnje i pokretni nalazi idu u prilog narodnom predanju da se tu zaista nalazi njegov dvor.

Istraživanja na Dvorinama sufinansira Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »