Jedna stvarno fenomenalna izložba: Blago drevne Kine u Segedinu

Jedna stvarno fenomenalna izložba: Blago drevne Kine u Segedinu
Muzej Mora Ferenc (© Sve o arheologiji)

U toku je neverovatna izložba Blago drevne Kine u muzeju Mora Ferenc u Segedinu. Izložba je otvorena do 31. 12. 2023. godine, a posetioci mogu da uživaju u pravim ratnicima od terakote iz carevog mauzoleja dinastije Ćin ili da se dive besmrtnom odelu od žada, ali i mnogim drugim artefaktima iz dinastije Han.

Arheološka izložba Blago drevne Kine otvorena je u maju ove godine u muzeju Mora Ferenc u Segedinu. Na međunarodnoj izložbi predstavljen je svet drevne Kine kroz fenomenalne predmete i priče koje vas vraćaju u daleku prošlost. Svi predmeti su original i doneti su iz muzeja u Šangaju.

Pre ulaska u muzej uočićete dve replike monumentalnih terakota vojnika kako čuvaju ulaz. Naravno, oni nisu izrađeni od gline. Onda kada se nađete u holu muzeja, dočekaće vas ratnik obojen u više različitih boja, kako bi posetioci mogli da zamisle kako je vojska od terakote izgledala pre više od 2.000 godina. Ovog ratnika oslikala je Edina Hamar, restaurator iz Muzeja Mora Ferenc.

Vojska od terakote

Izložba se sastoji iz dva velika dela. Prvi deo izložbe nalazi se u prizemlju u tri prostorije. U prvoj se nalazi nekoliko vojnika od gline ili, različitih rangova. Njihovi rangovi se razlikuju i uočavaju prema tome kako su obučeni, kakve frizure su imali, prema položaju u kome su se nalazli i slično.

Terakota vojnik: klečeći strelac (© Sve o arheologiji)

Na zidovima se nalaze plakati sa detaljnim opisom kako je glinena vojska cara Ćina otkrivena, kako su započeta jedna od najvećih arheoloških iskopavanja, koliko je vojnika otkriveno, glinenih konja i drugih nalaza, i u koliko jama, kako su izrađeni i još puno toga.

Takođe, u ovoj prostoriji možete videti i replike bronzanih ratnih kočija koje su korišćen u borbi, a koje su bile pohranjene sa carevom besmrtnom vojskom.

Replika bronzanih kočija koje su bile u carevom mauzoleju (© Sve o arheologiji)

U sledećoj prostoriji nalazi se vojska od terakote u vojnoj formaciji sa oružjem u rukama, baš onako kako su pronađeni u jamama. Vojnu formaciju čine pešadija, strelci, generali, konjanici…Ovaj deo postavke, može se slobodno reći da, deluju zastrašujuće realno. Vojska koja čeka naređenje je okrenuta prema vama u zamračenoj prostoriji. U pozadini se čuje muzika ratnika koji kreću u boj i zvuci oštrice mačeva u borbi. Možete da zatvorite oči i da osluškujete, poverovaćete da se nalazite tamo.

Terakota vojska u vojnoj formaciji (© Sve o arheologiji)

Poslednja prostorija prvog dela izložbe je namenjena deci za bojenje, za arheološko iskopavanje i slično. Mogu i odrasli da se prihvate ovih aktivnosti.

Odelo besmrtnosti

Drugi deo izložbe nalazi se na spratu u jednoj velikoj sali. Izloženo je oko 130 autentičnih predmeta iz dinastije Han i nomadskih plemena. Ovi artefakti ilustruju svakodnevni život ljudi i njhove pogrebne običaje. Susrećete se sa artefaktima od žada, bronzanim ogledalima, figurama dvorskih zabavljača, modelima kuća koji su bili deo pogrebnih obreda, bronzanim novčićima, pečatima…

Besmrtno odelo od žada (© Sve o arheologiji)

Najupečatljiviji nalaz jeste besmrtno odelo od žada. U pitanju je odelo cara Chu-a koji je bio sahranjen sa svojom suprugom. Njegovo odelo je najkvalitetnijie izrade. Sastoji se od 1460 pločica od žada spojenih zlatnim nitima (958 gr zlata).

Pločice od žada spojene zlatnim nitima (© Sve o arheologiji)

Više o ovim nalazima: Besmrtno odelo od žada dinastije Han

Izložba je otvorena još malo

Preporuka je da obiđete izložbu dok još uvek traje. U zimskom periodu nisu velike gužve. Mi smo bili u nedelju i bilo je idealno obići čitav muzej. Takođe, parking je nedeljom besplatan u Segedinu. Nije bilo velikih grupa posetilaca. U jednom momentu bićete i sami sa ratnicima. Što je idealno za detaljno razgledanje i fotografisanje. Inače, oko 30.000 posetilaca je od maja posetilo izložbu Blago drevne Kine.

Bronzana ogledala (© Sve o arheologiji)

Izložba traje do 07.01.2024. Muzej Mora Ferenc radi svakim danom od 10-18h. Naravno, za više informacija možete pogledati njihov sajt i zapratiti fejsbuk stranicu.

Segedin je na 220 km od Beograda ili 450 km od Niša. Možete zaobići granični prelaz Horgoš 1 zbog gužvi i plaćanja vinjete. Imate Horgoš 2 namenjen samo za automobile od 7 do 19h.

Cena karte za jednu odraslu osobu iznosi 3490 forinti (huf), odnosno 1058 dinara (rsd). 330 huf je 100 rsd ili 1 eur je 387 huf.

Pogledajte kod njih cene ulaznica https://moramuzeum.hu/entrance-tickets/

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »