Javnost između arheologije i pseudoarheologije

Javnost između arheologije i pseudoarheologije

U Kulturnom centru Beograda u petak 19. aprila sa početkom u 12h biće održano predavanje na temu Javnost između arheologije i pseudoarheologije prof. dr Aleksandra Palavestre. Pozvani gost će izložiti svoju temu publici u trajanju od 15-20 minuta, a u sledećih 45 minuta vodiće se razgovor između publike i govornika.

Sadržaj teme kojom će se prof. dr Aleksandar Palavestra baviti:

“Danas smo izloženi agresivnom ispoljavanju „postistine“ koja zadire u svako tkivo javnosti – od popularnih medija do umetnosti i (pseudo)naučnih iskaza. Svako ima pravo na svoje lične i kolektivne teorije zavere, uverenja da je recimo Zemlja ravna ploča, ili da se u neolitu Srbije pisalo ćirilicom. Naučne discipline, pa i arheologija, tako ne funkcionišu. Arheologija pristupa svom predmetu putem interpretacije evidencije (podataka), koja razdvajaju maštu od stvarnosti i fantaziju od naučne teorije. A teorija je neophodna kako bi evidencija o prošlosti postala smislena i verodostojna. Sva ta pitanja uopšte ne opterećuju pseudonauku i pseudoarheologiju. Čak ni evidencija, koju pseudonaučnici mogu lako izmisliti,  falsifikovati, ili tumačiti ne pridržavajući se ni osnovnih logičkih principa. Zbog toga je nemoguće arheologiju i pseudoarheologiju svrstati u istu ravan, što mediji često pogrešno rade, pozivajući na tobože „ravnopravni dijalog“.

Dr Aleksandar Palavestra je redovni profesor na Odeljenju za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Bavi se teorijom i istorijom arheologije, praistorijskom arheologijom i heraldikom.

Autor je knjiga: Kneževski grobovi starijeg gvozdenog doba na centralnom Balkanu (1984), Rodoslovne tablice i grbovi srpskih dinastija i vlastele (sa D. Spasićem i D. Mrđenovićem, 1987, 1991), Praistorijski ćilibar na centralnom i zapadnom Balkanu (1993), Magija ćilibara (sa V. Krstić, 2006), Ilirski grbovnici i drugi heraldički radovi (2010), Kulturni konteksti arheologije (2011).

Specijalni gosti: dr Monika Milosavljević, docent na Odeljenju za arheologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dr Vladimir Mihajlović, docent na Odseku za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, i Mileta Prodanović slikar i pisac.

Izvor: KCB

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »