Konferencija “Budućnost jadranske prošlosti – Izazovi podvodne kulturne baštine Jadrana za održivi razvoj turizma” u Kotoru

Konferencija “Budućnost jadranske prošlosti – Izazovi podvodne kulturne baštine Jadrana za održivi razvoj turizma” u Kotoru

Konferencija pod nazivom “Budućnost jadranske prošlosti – Izazovi podvodne kulturne baštine Jadrana za održivi razvoj turizma” će se održati 23. aprila 2024. godine u Hotelu Cattaro, u Kotoru.

Jadransko more krije bogatstvo podvodnih arheoloških nalazišta, od drevnih olupina brodova do potopljenih arheoloških pejzaža.

Sa porastom interesovanja za pomorsku kulturnu baštinu, raste i potreba za odgovornim i održivim upravljanjem ovim dragocenim resursima.

WRECKS4ALL 2.0 konferencija okuplja naučnike, praktičare, donosioce odluka i zainteresovane strane kako bi razgovarali o inovativnim pristupima i najboljim praksama za zaštitu i promociju podvodne kulturne baštine Jadrana. Učesnici konferencije su eminentni stručnjaci iz zemalja jadranske regije, Italije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Albanije. Radni jezik konferencije je Engleski.

Konferencija podvodne kulturne baštine

Teme konferencije su: Studije slučaja i uspešne priče u upravljanju podvodnom kulturnom baštinom Jadrana, modeli održivog turizma i najbolje prakse za očuvanje podvodne kulturne baštine na Jadranskom moru, uključivanje zajednice i zainteresovanih strana u upravljanje podvodnom kulturnom baštinom Jadrana, pravni okviri i zakonski aspekti zaštite i upravljanja podvodnom kulturnom baštinom, inovativne tehnologije za mapiranje, dokumentovanje, tumačenje i promociju potopljenih kulturnih predela, obrazovne i edukativne inicijative za podizanje svesti o podvodnoj kulturnoj baštini.

Konferencija “Budućnost jadranske prošlosti – Izazovi podvodne kulturne baštine Jadrana za održivi razvoj turizma” se realizuje u okviru projekta ” Kapitalizacija putem prenosa modela WRECKS4ALL na nove teritorije za zaštitu podvodnog nasleđa putem njegove digitalizacije i valorizacije kao nove turističke ponude” WRECKS4ALL 2.0 koji je sufinansiran je od strane Interreg IPA South Adriatic, prekograničnog programa saradnje sufinansiranog od strane Evropske unije putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA III).

Univerzitet Crne Gore je vodeći partner na projektu, a projekat realizuje Laboratorija za arheologiju pomorstva, Pomorski fakultet Kotor.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »