Medijana otvorena za posetioce

Medijana otvorena za posetioce
Posetioci odmah pohrlili na otvaranju arheološkog nalazišta Medijana (foto: Narodni muzej Niš)

Nakon 10 godina otvoreno je arheološko nalazište Medijana za posetioce. Antičko naselje Medijana nalazi se na samo 5 km od Niša. To je jedinstven antički kompleks nastao u vreme Konstantina Velikog i njegovih sinova.

Arheološko nalazište Medijana je nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja. Radi se o građevinskom kompleksu koji predstavlja zadužbinu najvećeg rimskog imperatora Konstantina Velikog”, kaže direktorka NM u Nišu Vesna Crnoglavac za Sve o arheologiji.

U periodu od otvaranja 27.12.2022. do 8.01.2022.  lokalitet je posetilo preko 10.000 posetilaca, što je pravi pokazatelj interesovanja pre svega građana Niša, ali i turista”.

Za nas ovo nije iznenađenje, jer je Medijana odavno prepoznata kao arheološko nasleđe od velike vrednosti i do momenta zatvaranja za posetioce 2013. posećenost je bila velika. Svakako da će savremeni vid prezentacije lokaliteta sa stazama koje ga čine dostupnim za sve posetioce, afirmativno uticati na razvoj Medijane kao atraktivne turističke destinacije u budućnosti”, rekla je Vesna Crnoglavac.

Veliki planovi u skorijoj budućnosti

U zimskom režimu, Medijana će biti otvorena za posetioce svakog dana izuzev ponedeljka, u periodu od 10.00 do 15.00 časova. Posetioci mogu obići prostor vile sa peristilom, terme, horreum-skladište i dve ranohrišćanske crkve. Dostupni su mozaici u peristilu i banket sali vile sa peristilom. Kao i mozaik iz vile sa konhama. U rekonstruisanoj zgradi muzeja izložene su skulpture koje su ukrašavale vilu, a prikazuje se i rekonstrucija banket sale.

Antički mozaik na Medijani (foto: Narodni muzej Niš)

Trenutno Medijana radi u zimskom režimu, Plan je da kada vremenski uslovi to budu dozvolili organizujemo razne aktivnosti na lokalitetu, od edukativnih radionica za najmlađe, do raznih kulturnih sadržaja”.

U toku 2023. planirana su istraživanja na lokaciji predviđenoj za izgradnju arheološkog centra i nastavak istraživanja termi za potrebe konzervatorskih radova, a u toku je i izrada projekta spoljne rasvete kompleksa. Pored arheoloških istraživanja, kontinuirano se radi na zaštiti pokretnih nalaza, obradi materijala i njegovom publikovanju.

Najveći i najznačajniji projekat za razvoj lokaliteta je izgradnja Arheološkog centra.

Antičko naselje Medijana

Arheološka istraživanja su pokazala tri osnovne graditeljske faze. One obuhvataju period od kraja 3.-početka 4. veka do polovine 5. veka. Naselje Medijana je uništeno u napadu Huna 441-443. godine.

Život na Medijani je trajao od 337. do 361. godine. Iskopavanjima je evidentirano 20 objekata. Među istraženim izdvaja se vila sa peristilom, terme, skladište-vinski podrum, vila sa oktogonalnom kulom i velikim salama, dve ranohrišćanske crkve i nekropola.

Medijana je bila carska vila izgrađena za uživanja i obavljanje državnih poslova. Bila je i poljoprivredno imanje.

Rezidencijalni deo je bogato dekorisan arhitektonskim ukrasima, mozaicima, freskama i skulpturama.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »