Misterija kako su zaista izgrađene egipatske piramide je možda konačno rešena?

Misterija kako su zaista izgrađene egipatske piramide je možda konačno rešena?
Piramide u Gizi (izvor: WIkipedia)

Vekovna misterija kako su izgrađene piramide drevnih faraona u Egiptu je možda rešena zahvaljujući davno izgubljenom kraku reke Nil koji je služio za transport radnika i materijala.

Iako smo već detalnije pisali o tome Kako su izgrađene egipatske piramide, arheolozi veruju da zaokružili priču i rešili zagonetku kako su stari Egipćani gradili monumentalne kamene spomenike koji su služili za sahranjivanje faraona.

Njihov odgovor jeste Nil, odnosno davno izgubljeni ogranak reke Nil koji je nekada tekao kroz Gizu.

Analiza radarskih satelitskih podataka, podržana geofizičkim istraživanjem i ispitivanjem tla, dovela je do otkrića drevnog Ahramatskog ogranka Nila. Na arapskom znači ogranak piramida, a prolazi pored lanca piramida između juga Fajuma i severa Gize. Tu se približno nalazi oko 38 piramidalnih struktura. Tok ovog kraka, sada skrivenog ispod eolskog pustinjskog peska i kultivisane poplavne ravnice, dugačak je oko 100 km”, piše u istraživanju održanom na 13. Međunarodnom kongresu egiptologa.

Reka Nil je bila ključna za izgradnju piramida

Danas ne postoji nijedna veća reka u neposrednoj blizini egipatskih piramida. Reka Nile se nalazi nekoliko kilometara od svih piramida. Uz pomoć modernih tehnologija arheolozi su uspeli da pronađu deo plovnog puta koji je išao kroz Gizu u vreme izgradnje piramida.

Očigledno je  reka bilja ključna i neophodna za plovidbu i dopremanje materijala za igradnju egipatskih piramida.

Njihovi satelitski podaci su pokazali na brojne zatrpane peščane pritoke koje se ulivaju u ovu granu reke Nil.

Tokom ere izgradnje piramida, ove pritoke su verovatno delovale kao lagune. U njima su se nalazile luke za pristajanje i sklonište čamaca dalje od užurbanog saobraćaja glavnog rečnog toka. Orijentacija nasipa nekoliko piramida, okomitih na granu Ahramat i njihov završetak na njenoj obali, implicira da su ova nekadašnja grana i njene pritoke bile istovremeno aktivne u vreme izgradnje piramida tokom Starog kraljevstva i kroz Srednje kraljevstvo“, napisali su arheolozi.

Naučnici smatraju da će im ovo istraživanje, kojim su napravili mapu drevnog ogranka Nila u ovom delu Egipta, omogućiti da dobiju sveobuhvatnu sliku nekadašnjeg vodenog pejzaža starog Egipta. Na taj način će oni shvatiti kako su promene u okruženju dovele do ljudskih aktivnosti u regionu.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »