Naučnici analizirali 3.000 stare crevne parazite rudara iz rudnika soli u Halštatu

Naučnici analizirali 3.000 stare crevne parazite rudara iz rudnika soli u Halštatu
Prikupljanje uzoraka iz praistorijskog rudnika soli u Halštatu (© NHMW/Hans Reschreiter)

Naučnici su analizirali ostatke izmeta rudara iz rudnika soli u Halštatu i pronašli parazite. Na taj način su stekli u uvid u njihove životne uslove i navike u ishrani pre 3.000 godina.

Po prvi put su istraživači u Beču sekvencionirali gene ljudskog okruglog crva iz bronzanog doba, odnosno prve praistorijske parazite u Austriji. Paraziti su pronađeni u 3.000 godinama starim ljudskim fekalijama iz bronzanog doba u rudniku soli u Halštatu.

Rezulate svojih istraživanja su objavili u časopisu Nature Scientific Reports, piše u saopštenju.

Donedavno, praistorijski ljudski izmet analiziran je prvenstveno mikroskopski. Pojavom novih metoda biomolekularne analize kao što su analiza drevne DNK i proteina, horizont znanja se neverovatno proširio“, rekla je Kerstin Kovarik sa Arheološkog instituta u Beču.

Analiza sprovedena na 35 uzoraka ljudskog izmeta ili koprolita iz rudnika soli pokazuje da je zaraza okruglim crvima i bičevima bila široko rasprostranjena. Okrugli crvi i bičevi su paraziti koji izazivaju infekcije. Ženke crva proizvode desetine hiljada jaja (do 200.000) dnevno, koja se izlučuju stolicom.

Drevni izmet ili koprolit (© NHMW/Anwora)

Ova jaja sazrevaju tokom dve nedelje do šest meseci (u zavisnosti od vrste i temperature). Mogu se preneti na drugog čoveka oralno, ukoliko su ruke kontaminirane ili hrana.

Halštatski rudari su bili zaraženi samo sa dve vrste parazite

Ono što je najviše iznenadilo istraživače jeste činjencia da su otkrili samo dve vrste parazita. Istraživači tvrde da je to neobično za ovo doba. Međutim, to im omogućava da donesu zanimljive zaključke o kuvanju i navikama u ishrani. Što znači da različiti crevni paraziti imaju različite puteve infekcija.

One vrste parazita koje se unose konzumiranjem nedovoljno pripremljenog mesa i ribe, kao što su svinjska, goveđa ili riblja pantljičara, potpuno su odsutne u halštatskim uzorcima“, objašnjeno je u saopštenju. Iz ovoga se može zaključiti da se ili konzumiralo samo kuvano meso ili da životinje koje su bile deo ishrane nisu bile zaražene ovim parazitima.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »