Oštećene u požaru zagonetne Moai kamene statue na Uskršnjem ostrvu (Rapa Nui)

Oštećene u požaru zagonetne Moai kamene statue na Uskršnjem ostrvu (Rapa Nui)
Moai statue oštećene u požaru (Rapa Nui Muncipality)

Požar, koji je u ponedeljak izbio, oštetio je Moai statue na Uskršnjem ostrvu (Rapa Nui). Nažalost, za neke statute je šteta nepopravljiva.

Vatra je zahvatila skoro 60 hektara površine, objavila je na Tviteru službenica za kulturno nasleđe Karolina Perez Datari.

Nepoznati broj statua isklesanih u kamenu je zahvaćen požarom, rekao je podsekretar za kulturnu baštinu Čilea, piše BBC.

Požar je namerno podmetnut oko vulkana Rano Raraku na Uskršnjem ostrvu – koji je na listi svetske baštine Uneska.

Uskršnje ostrvo se nalazi 3600 km od obale Čilea. Oslanja se na turizam i ponovo je otvoren pre samo tri meseca nakon zatvaranja tokom pandemije izavane Covidom-19. Lokacija je sada ponovo zatvorena dok tim za konzervaciju ispituje obim štete.

Požar zahvatio moai statue (foto: EVN/BBC)

Gradonačelnik ostrva Pedro Edmunds rekao je lokalnim medijima: „Šteta izazvana požarom ne može se nadoknaditi”.

Rapa Nui poznato po moai statuama

Uskršnje ostrvo ima skoro 1.000 kamenih statua, poznatih kao moai. Imaju velike glave i uglavnom su visoke oko 4 m. Najveća teži 74 tone i ima visinu od 10 m.

Isklesalo ih je polinežansko domorodačko pleme Rapa Nui pre između 1400. i 1650. godine. One su postavljene tako da formiraju prsten oko ostrva, okrenute ka unutrašnjosti.

Moguće da se svaka od njih se smatrala živom inkarnacijom osobe.

Nepopravljiva šteta (foto: EVN/BBC)

Dosta njih je uklonjeno sa ostrva i rasuto po muzejima širom sveta (u Londonu, Parizu, Vašingtonu,  Santjagu, u Briselu, na Novom Zelandu).

Najizolovanije ostrvo

Ostrvo Rapa Nui, jedno je od najizolovanijih i najusamljenijih ostrva na Zemlji na kojem žive ljudi. Za njega se hiljadama godina nije znalo da postoji, a otkrio ga je, 5. aprila 1722. godine holandski moreplovac Jakob Rogeven. S obzirom na to da je tog dana bio Uskrs, ostrvo je nazvano Uskršnje, piše na portalu RTS.

Ovo vulkansko ostrvo nalazi se u Polineziji, na jugu Tihog okeana, otprilike 3.700 kilometara zapadno od čileanske obale. Sve do 1888. godine ostrvo nije pripadalo nikome, a onda je pripojeno Čileu kao najbližoj državi.

Najudaljenije Uskršnje ostrvo Rapa Nui bilo je najizolovaniji komad naseljene zemlje. Na osnovu analize polena iz jezgara tri kraterska jezera, utvrđeno je da je u vreme dolaska doseljenika Uskršnje ostrvo u velikoj meri bilo pokriveno palminom šumom. Ovi zapisi polena takođe pokazuju da su u roku od nekoliko vekova šume palmi u potpunosti uklonjene, tako da su prvi evropski istraživači naišli na jalovo i neplodno tlo, a ostrvo je bilo prepuno srušenih džinovskih statua iz prošlih vremena”, piše u Vremenu.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »