Otkrijte čari prošlosti: rekonstruisana naselja praistorijskih ljudi

Otkrijte čari prošlosti: rekonstruisana naselja praistorijskih ljudi
Kuće iz mezolita, kultura Lepenski vir (foto: M. Miljević-Đajić; © Sve o arheologiji)

Na samo nekoliko kilometara od centra Beograda, nalaze se rekonstruisana naselja praistorijskih ljudi.

Centar “Mali Dunav” je naučni i obrazovni i turistički poligon za male i velike istraživače. Odnosno, za sve one koji vole vodu i živi svet u vodi i oko vode. Takođe, ljubitelji daleke prošlosti mogu da uživaju u pravim replikama kuća iz različitih perioda praistorije.

Pošto ovde nije reč o čitavom Centru, već o jednom njegovom delu, u kratkim crtama predstavićemo tri praistorijska naselja. Na vama je da odete i posetite Mali Dunav.

Naselja su postavljena hronološki. Prvo potiče iz kulture Lepenski vir (pre oko 10.000 godina), drugo je iz starčevačke kulture (pre 8.000 godina) i poslednje je iz vinčanske kulture (pre oko 6.000 godina).

Tri praistorijska naselja

“Naselje praistorijskog ribara” čini 10 kuća iz praistorije. Pre nego uđemo u praistorijska naselja, moramo da prođemo prvo kroz pećinu, koja je verodostojno napravljena. Prvo naselje pripada mezolitu i kulturi Lepenski vir. Kuće su šatoraste konstrukcije, sa ognjištima u sredini. U naselju se nalaze i kamene skulpture i drvene konstrukcije koje su služile za sušenje mesa, ribe, životinjske kože i slično.

Kuća iz starčevačke kulture (foto: M. Miljević-Đajić; © Sve o arheologiji)

Sledeće kuće su iz starčevačke kulture, slične konstrukcije. S tim što su bile malo ukopane u zemlju, poput poluzemunica. Unutar kuća nalazio se krevet, ognjište i poneka starčevačka figurina.

Sojenica i monoksil (foto: M. Miljević-Đajić; © Sve o arheologiji)

Poslednje naselje, sa 5 kuća, od kojih je jedna sojenica, pripada vinčanskoj kulturi. Pored sojenice nalazi se i čamac ili monoksil, izdubljen od jednog debla.

Vinčanske kuće su slične današnjim. Zapravo, nisu sve ni predstavljale stambene objekte. Neke su su bile i radionice za pravljenje korpi od pletera ili za izradu predmeta (posuda i figurina) od gline. U jednoj kući se nalazi i velika keramičarska peć, u kojoj se spremala hrana.

Keramička peć iz vinčanske kulture (foto: M. Miljević-Đajić; © Sve o arheologiji)

Pored toga što ove kuće predstavljaju replike iz davnih prošlih vremena, ove kuće su napravljene od materijala koji je bio dostupan i u to vreme. U njima se čak i sada može živeti i obavljati određeni poslovi, baš kao što je i praistorijski čovek u njima sve to radio. Izuzetno su prijatne za život i rad, iako je napolju bilo preko 25 stepeni.

Replike vinčanskih figurina (foto: M. Miljević-Đajić; © Sve o arheologiji)

Centar „Mali Dunav“ nalazi se oko 15 km od centra Beograda ka Smederevu. Zapravo, nalazi se iz hotela Radmilovac na Smederevskom putu. Otvoren je radnim danima od 9-16h, a vikendom od 9-18h. Cene su pristupačne. Više o tome kod njih na sajtu.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »