Žena je bila sahranjena među monasima iz reda vitezova

Žena je bila sahranjena među monasima iz reda vitezova
Zamak u kojima su bili sahranjeni monasi iz reda vitezova i jedna žena (foto: Rovira i Virgili University)

Istraživači su otkrili telo žene ubijene u borbi. Zanimljivo je to da je ona bila sahranjena među 23 monaha iz reda vitezova.

Tim istraživača predvođen Univerzitetom Rovira i Virgili i Institutom Maks Plank napravili su iznenađujuće otkriće na groblju zamka Zorita de los Kanes u Gvadalahari. Nakon proučavanja ostataka 25 osoba sahranjenih između 12. i 15. veka, otkrili su da je među monasima bila i žena.

Monasi iz reda vitezova

Ovde smo analizirali 25 osoba otkrivenih na manastriskom groblju zamka Zorita de los Kanes…, gde su pripadnici jednog od prvih verskih redova, Reda vitezova Kalatrave, sahranjeni između 12. i 15. veka“, napisali su u radu.

Rad je objavljen u časopisu Scientific Reports.

Karme Riseč, istraživač sa URV, rekla je: „Uočili smo mnoge povrede na gornjem delu lobanje, na nogama i na unutrašnjoj strani karlice (koksalne kosti), što se slaže sa hipotezom da su ratnici.”

Groblje kod zamka gde su bili sahranjeni vitezovi (Pérez-Ramallo et al. 2024, Scientific Reports)

Među sahranama su pronađeni i ostaci jedne žene, na kojima se vide povrede koje ukazuju da je umrla na sličan način.

Ko je bila ta žena? Da li je ona bila deo reda? Da li je imala isti status kao i ostali vitezovi?” Samo su neka od pitanja istraživača.

Zamak Zorita de los Kanes, koji se nalazi na brdu pored reke Teho, sagradio je 852. godine Mohamed I od Kordobe. Tokom vekova, tvrđava je nekoliko puta menjala vlasnika sve dok je 1124. godine nisu osvojili vitezova templari. Pedeset godina kasnije, Alfonso VIII od Kastilje predao je tvrđavu novoosnovanom Redu Kalatrave, vojnom i verskom redu sa ciljem da brani granicu Teža od upada Almohada.

Jedan od grobova monaha (foto: Castle Zorita – osteological programme)

Analiza izotopa C14 i C15 iz kostiju otkrile su ishranu pokojnika u sklopu projekta MONBONES. Takođe, otkrili su njihov način života i uzrok smrti.

Na skeletima se uočavaju dokazi borbe

Monasi iz reda vitezova poginuli su u borbi između 12. i 15. veka. Njih 23 su bili monasi, a jedna osoba je bila žena. Dok, kod jedne individue nije bilo moguće utvrditi pol, jer je reč o detetu.

Na 23 skeleta uočene su prodorne, ubodne rane i povrede nastale tupim predmetima na lobanjama, nogama i karlicama. Sve ovo navodi da su umrli nasilnom smrću.

Žena je takođe imala povrede, kao monasi, koje su ukazivale na njeno prisustvo u borbi i njenu smrt u borbi.

Smrtna povreda na lobanji (foto: (foto: Rovira i Virgili University)

Međutim, činilo se da se ishrana ove žene nije razlikovala od ishrane osoba koje imaju viši društvei status. Na njenim skeletnim ostacima uočene su promene koje ukazuju na trening mačevanja. Moguće da je bila ratnik i da je umrla na veoma sličan način kao muški vitezovi. Verovatno je nosila neku vrstu oklopa.

Međutim, potrebna je dalja analiza da bi se potvrdilo da li je ova žena savremena ostalim vitezovima.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »