Otkriveni su prvi ostaci deteta Homo naledi u južnoj Africi

Otkriveni su prvi ostaci deteta Homo naledi u južnoj Africi
Ostaci Homo naledi-ja (researchblog.duke.edu)

Ljudski predak po imenu Homo naledi živeo je u južnoj Africi između 241.000 i 335.000 godina. Arheolozi su duboko u pećini pronašli prvu lobanju koja pripada detetu Homo naledi. Udaljena lokacija lobanje sugeriše da su ovi preci ritualno sahranjivali svoje mrtve.

Na osnovu novijih istraživanja arheolozi su utvrdili da je dete Homo naledi bilo sahranjeno u pećini Zvezda u usponu.

Tim južnoafričkih i američkih arheologa koji istražuju pećinski sistem Rising Star u južnoj Africi otkrio je nešto što izgleda prilično neobično. U najdubljim i najmračnijim udubljenjima, gotovo nepristupačnog dela, jedne pećine pronašli su skeletne ostatke malog deteta koje je verovatno živelo između 250.000 i 300.000 godina, tokom perioda srednjeg pleistocena. Dete je pripadalo misterioznoj arhaičnoj ljudskoj vrsti Homo naledi, za koju se zna samo iz istraživanja pećinskog sistema Zvezde u usponu (eng. Rising star).

Skeletni ostaci Homo naledija

Fragmenti fosila, najmanje 24 osobe, Homo naledi pronađeni su u pećinskom sistemu Rising star. Istraživanja su započeta 2013. godine kada su otkriveni prvi fosili ovog ljudskog pretka u onome što je sada poznato kao Dinaledi komora.

Prisustvo tolikog broja pojedinaca jedne ljudske vrste u pećini je misteriozno.

Tokom proteklih osam godina, istraživači u pećinskom sistemu su pronašli skoro 2.000 ostataka zuba i kostiju Homo naledi-ja.

“Dete tame”

Novootkriveni skeletni ostaci malog deteta pronađeni su na većoj dubini nego bilo koji drugi ostaci ovih predaka, i to je ono što ovo otkriće čini tako izuzetnim.

Istraživači su detetu dali ime “Leti”, što znači “izgubljeni” na domorodačkom južnoafričkom jeziku Setsvana.

Rekonstruisana lobanja “Leti” (izvor: CNN)

Naučnici su iz detetovog večnog počivališta izvukli ukupno šest zuba i 28 fragmenata lobanje. Na osnovu veličine zuba i lobanje, procenjuju da je Leti imala između četiri i šest godina kada je umrla.

Ovaj ljudski predak živeo je u isto vreme kada i rani Homo sapiens.

Prema Smitsonijanovom prirodnjačkom muzeju, Homo naledi je hodao uspravno, bio je visok oko 1,44 m i težak između 40 i 56 kilograma.

Evoluciono stablo Homo naledija

Smeštanje Homo naledija u evoluciono stablo roda Homo trenutno je nerešeno. Homo naledi je posedovao mešavinu osobina koje su slične Australopiteku (posebno u predelu karlice i ramena) i Homo (posebno u rukama i stopalima, i u veličini njegovog mozga). Potrebna su dalja uporedna istraživanja kako bi se saznalo više o tome kako je Homo naledi bio povezan sa Homo erectusom i drugim vrstama iz roda Homo.

Iako još uvek ne znamo sve o našim ranim precima, možda nikad i ne saznamo, mi nastavljamo da učimo i saznajemo više. Paleoantropolozi su stalno na terenu, istražuju nova područja revolucionarnom tehnologijom i neprestano popunjavaju neke od praznina u razumevanju ljudske evolucije.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »