Predavanje “Arheologija i genetika-najsavremeniji uvidi u ranu istoriju srednjeg veka”

Predavanje “Arheologija i genetika-najsavremeniji uvidi u ranu istoriju srednjeg veka”
© Sve o arheologiji

U četvrtak, 27. aprila, u 19 časova, Austrijski kulturni forum Beograd i Centar za promociju nauke organizuju prvi u nizu razgovora u okviru „Austrijsko-srpskog naučnog kafea“ na temu:  “Arheologija i genetika – najsavremeniji uvidi u ranu istoriju srednjeg veka“.

Učesnici prvog naučnog kafea, koji će se održati u Naučnom klubu CPN-a, biće dr Valter Pol, rukovodilac ERC Sinergy projekta HistoGenes, profesor srednjovekovne istorije na Univerzitetu u Beču u penziji i doskorašnji direktor Instituta za srednjovekovna istraživanja pri Austrijskoj akademiji nauka, akademik dr Vujadin Ivanišević i viši naučni saradnik dr Ivan Bugarski sa Instituta za arheologiju u Beogradu.

O predavavanju

Profesor Valter Pol govoriće o projektu HistoGenes, finansiranom od strane Evropskog istraživačkog saveta, koji ujedinjuje arheologe, istoričare, genetičare i antropologe u analizi i tumačenju ostataka preko 6000 osoba iz perioda oko 400. do 900. godine nove ere. Kao i o impresivnom napretku arheogenetičkih metoda istraživanja koje pružaju dodatnu potporu pisanim i arheološkim svedočanstvima i omogućavaju da se, u novom svetlu, sagleda uticaj migracija i čestih promena u načinu života u regionu istočne centralne Evrope.

Akademik dr Vujadin Ivanišević i viši naučni saradnik dr Ivan Bugarski govoriće o arheološkim nalazima iz 6. veka, o federatima iz Gornjomezijskog limesa. Nalazi do kojih su došli istraživači sa Instituta za arheologiju otkrivaju jasno diferenciranu i hijerarhijski ustrojenu zajednicu koja je naselila dunavske provincije nakon hunskog razaranja četrdesetih godina 5. veka. Tokom 6. veka, kada je Rimsko carstvo ponovo okupiralo ovu teritoriju, takve grupe, koje su se nazivale federati, angažovane su u odbrani granice i kao ispomoć u vojnim pohodima Carstva, a postoje indicije da su bile uključene i u distribuciju dobara.

Razgovor će se voditi na engleskom jeziku. Ulaz je slobodan za sve posetioce.

Serija razgovora koji će se tokom 2023. godine odvijati u okviru „Austrijsko-srpskog naučnog kafea“, o temama u rasponu od arheologije i fizike do klimatskih promena i demografije, pružiće javnosti priliku da zaviri u svet istaknutih naučnika iz Srbije i Austrije i da se upusti u diskusiju o nauci i njenom širem društvenom značaju i posledicama.

Izvor: CPN

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »