Prezentacija arheoloških istraživanja na Adžinim njivama u Rumi

Prezentacija arheoloških istraživanja na Adžinim njivama u Rumi

Zavičajni muzej u Rumi organizuje prezentaciju arheoloških istraživanja na Adžinim njivama-Brajkovo 2 u atar sela Klenak. Prezentacija će biti održana u konferencijskoj sali Kulturnog centra “Brana Crnčević” u Rumi u utorak 25.04. u 19h.

Lokalitet Adžine njive – Brajkovo 2 u ataru sela Klenak evidentiran je davne 1967. godine, prilikom rekognosciranja koje je izvršio mr Dragana Popovića iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremske Mitrovice. Manja sondažna istraživanja su obavljena 1970. godine od strane istog arheologa.  Tokom 2021. i 2022. godine izvršena su obimna zaštitna arheološka istraživanja na trasi budućeg auto–puta Ruma – Šabac, a tom prilikom je istraženo 5 hektara lokaliteta koji je direktno ugražen trasom. Tema ove prezentacije biće upoznavanje javnosti sa dosadašnjim rezultatima istraživanja kroz prizmu horizontalne i vertikalne stratigrafije, odnosa sa okolnim lokalitetima, sa posebnim osvrtom na nekoliko izabranih pronalazaka. Ovo predavanje ima za cilj upoznavanje javnosti sa dosadašnjim rezultatima arheoloških radova, koji daju izuzetnu osnovu za turističku prezentaciju i valorizaciju, kao i naučno istraživački rad.

O istraživanjima će govoriti rukovodioci istraživanja: dr Dragan Milanović, viši naučni saradnik, Arheološki institut Beograd i dr Miroslav Kočić, upravnik Centra za arheologiju „Dragoslav Srejović“ Univerziteta u Kragujevcu, Momir Cerović, muzejski savetnik, Narodni muzej Šabac i Uroš Nikolić, v.d. direktor, Zavičajni muzej Ruma.

O istraživanjima na Adžinim njivama saznajte malo i ovde Putevi budućnosti otkrivaju prošlost-najveća zaštitna arheološka iskopavanja u Srbiji na trasi budućeg autoputa Loznica – Ruma. Znatno više ćete videti i čuti u Kulturnom centru Rume.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »