Pronađen tajni podzemni prolaz u Istanbulu star 1.500 godina koji je preživeo brojne zemljotrese

Pronađen tajni podzemni prolaz u Istanbulu star 1.500 godina koji je preživeo brojne zemljotrese
Tajni podzemni prolaz star 1.500 godina (foto: DHA Photo)

Tokom iskopavanja u ruševinama crkve Svetog Polievkta u Istanbulu otkriven je 1.500 godina star podzemni prolaz. Ovo je dobar primer gradnje za moderne konstrukcije koje nisu izdržale nedavne zemljotrese u Turskoj.

Pre podizanja nove Aja Sofije od strane cara Justinijana 537. godine, crkva Svetog Polievkta bila je najveći hram u Carigradu.

Isklesani mermerni blokovi i reljefi u podzemnom prolazu, koji sadrži mozaike i kamene intarzije, impresionirali su istraživače, piše Arkeonews.

Mahir Polat, zamenik generalnog sekretara Metropolitanske opštine Istanbula, izjavio je da je ova struktura odličan primer gradske arhitekture koja je izdržala test vremena i gnev zemljotresa.

Koji je jedan od najvažnijih aspekata ovog otkrića 1.500 godina starog odlomka? Desetine potresa je prošlo u ovih 1.500 godina u Istanbulu, koji se trenutno bori sa rizikom od zemljotresa. Ova struktura je uspela da preživi sve ove zemljotrese. Turska bi trebalo da otkrije tajnu i nauči nešto o tome“, objasnio je Polat.

Polat je istakao da je glavna struktura Svetog Polievkta uništena, ali da je njegova infrastruktura ostala netaknuta. „Ovde je i sećanje na zemljotres grada. Ako želite da vidite sećanje na zemljotres u Istanbulu, ono što se dogodilo u okrugu Fatih je dobar primer“, dodao je on.

Podsetivši da su građevinski inženjeri i naučni konsultanti specijalizovani za zemljotrese takođe pomagali u opštinskim radovima na iskopavanju. Polat je naveo da će stručnjaci podeliti i izveštaj koji dokumentuje zemljotrese na ovom području u prošlosti.

Tajni podzemni prolaz ispod Istanbula (foto: DHA photo)

Malter sa mešavinom poznat je kao Horasan malter iz tog perioda. Znamo da je to važno u smislu tehnologije tog perioda. U laboratoriji smo ispitali i površinske uzorke strukture, kao što su kamen, gips, eventualno gips, da bismo utvrdili njihov sastav i arheometriju“, dodao je Polat.

Tokom iskopavanja u okolini, timovi su, osim rimske statue, pronašli i 681 bronzani novčić, pečatnu ciglu, komade mermera, keramičke posude, uljane lampe, staklo i metalne artefakte.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »