Pronađeni mikenski bronzani mačevi

Pronađeni mikenski bronzani mačevi
Mikenski mačevi (foto: Ministarstvo kulture i sporta Grčke)

Arheolozi su otkrili tri bronzana mača iz mikenske civilizacije. Mikenski mačevi su pronađeni u grobnici koja se datuje od 12. do 11. veka pre nove ere.

Tri bronzana mikenska mača pronađena su blizu grada Egio na Peloponezu. Iskopavanje je bilo fokusirano na istraživanje mikenske nekropole, saopštilo je grčko ministarstvo kulture i sporta.

Mikenska kultura

Mikenska kultura je kultura bronzanog doba koja je dobila ime po arheološkom lokalitetu Mikeni. Bila je pod uticajem prethodne civilizacije, Minojske.

Mikenska civilizacija trajala je od 1750. do 1050. godine pre nove ere. Pored toga što su bili vešti trgovci, Mikenjani su bili žestoki ratnici i veliki inženjeri koji su projektovali i gradili izuzetne mostove, zidove utvrđenja i grobnice u obliku košnice. Gradili su kiklopske zidine i razrađene sisteme za odvodnjavanje i navodnjavanje.

Poznati su po svojim prvim bogatim državama, urbanoj organizaciji, umetničkim delima i sistemu pisanja. Najznačajnije mikensko dostignuće bio je pronalazak novog sistema pisanja, slogovnog pisma nazvanog Linear B.

Neki istraživači veruju da je pad mikenskog palatnog sistema izazvan velikim prirodnim katastrofama kao što su zemljotresi i vulkanske erupcije. O tome svedoče polomljena grnčarija i oštećeni zidovi. Ove katastrofe bi bile razorne i vulkanske erupcije su mogle uticati na klimu.

Mačevi pronađeni u grobnici

Grobnica u kojoj su pronađeni mačevi nalazila se na mikenskoj nekropoli u drevnom naselju Ripes. Ovde su brojne grobnice u obliku komora uklesane u meku peskovitu podlogu tokom perioda „prve palate“ mikenske ere.

Arheološki dokazi sugerišu da su grobnice u više navrata ponovo otvarane. To je bio njihov pogrebni običaj i deo složenih ritualnih praksi sve do kraja bronzanog doba tokom 11. veka pre nove ere. Iskopavanja nekropole otkrila su brojne vaze, ogrlice, zlatne vence, pečatno kamenje, perle i komade stakla, fajanse, zlata i gorskog kristala.

Mikenski mač tip D, sa “T-drškom”

Bili su to delovi ogrlica i zlatnih venaca u obliku bukraniona, koji su zaštitni znaci mikenskih trgovačkih odnosa sa ostrvima u istočnom Egeju i na Kipru.

Sva tri mača pripadaju različitim klasifikovanim tipovima, prema Nensi Sandars, D i E iz perioda procvata mikenske palate. U tipologiji se mačevi tipa D obično opisuju kao „ukršteni“ mačevi, dok se klasa E opisuju kao mačevi sa „T-drškom“.

Arheološka iskopavanja su donela otkriće dela naselja u blizini grobnica i građevine za elitu.


Ako imate predlog teme, želite da objavimo vest ili želite da pišete za nas javite se putem mejla sveoarheologiji@gmail.com ili redakcija@sveoarheologiji.com

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »