Više od 100 pećinskih gravura pronađeno u pećini u Španiji

Više od 100 pećinskih gravura pronađeno u pećini u Španiji
Praistorijske gravure u pećini (foto: IPHES)

Preko 100 praistorijskih gravura pronađeno je u pećini na severoistoku Španije.

Otkriveno je više od 100 praistorijskih gravura, raspoređenih na panelu od osam metara, unutar pećine poznate kao Cova de la Vila u Kataloniji. Tim sa Katalonskog instituta za ljudsku paleoekologiju i društvenu evoluciju (IPHES) opisao je prikaze pronađene u podzemnoj galeriji Mediterana kao „izuzetne, kako zbog njihove singularnosti, tako i zbog odličnog stanja očuvanosti“.

Prema rečima stručnjaka IPHES-a Ramona Vinjasa, ovaj mural predstavlja pogled na svet prvih poljoprivrednih društava tokom halkolitsko-bronzanog doba. Gravure je prvi put otkrila grupa od tri istraživača pećina 13. maja 2021. godine. Potom su ih analizirali arheolozi i paleontolozi iz IPHES-a, navodi se u saopštenju Instituta.

Među uzorcima pećinske umetnosti nalaze se predstave različitih figura četvoronošca, cik-cak, linearnih, ugaonih i kružnih linija, kao i niz zoomorfnih (moguće bovida i konja), oblika zvezda i mrežastih linija. Otkriće pećinske umetnosti predstavlja „jedan od retkih prikaza podzemne šematske umetnosti u celom Mediteranskom luku“, saopštila je regionalna vlada Katalonije.

Ovo otkriće označava „istorijsku prekretnicu za praistorijsku arheologiju“, navodi IPHES.

Lokacija pećine je bila izgubljena

Pećinu je istraživao Salvador Vilaseka 1940-ih, ali je njena lokacija izgubljena. Istraživači IPHES-a uspeli su da otvore malu rupu između kamenih blokova i ušli u ovalnu prostoriju od više od 90 kvadratnih metara.

Prva osoba koja je ušla bio je Juli Serano, koji je, na svoje iznenađenje, ugledao „mural pun linija i figura“. Kaže da je kada je ušao u veliku, kružnu šupljinu i video šta se u njoj nalazi, osetio „veoma veliku emociju, koju ću poneti sa sobom za ceo život“.

Zoomorfna figura ugravirana na zidu pećine (foto: IPHES)

Ne znajući za to, upravo je otkrio jedan od najvažnijih skupova praistorijske pećinske umetnosti. Od tog trenutka, istraživači Ramon Vinjas i Josep Valverdu iz IPHES-a su počeli da rade na lokaciji.

Jedna od posebnosti je to što je ova pećinska umetnost rađena „isključivo tehnikom graviranja“- Gravure su nastale pomoću kamenog ili drvenog alata ili direktno prstima.

Tokom prelaznog perioda između halkolita i bronzanog doba, između kasnog 5. i kasnog 3. milenijuma pre nove ere, ljudske grupe su se uglavnom nalazile na otvorenom, a njihovo prisustvo je bilo veoma retko u podzemlju Katalonije..

Da bi garantovala njegovu konzervaciju, regionalna vlada je zatvorila pristup Sobi za graviranje. Lokalitet je proglašen za kulturno dobro od nacionalnog interesa i u toku je rad na izradi 3D modela pećine.


Ako imate predlog teme, želite da objavimo vest ili želite da pišete za nas javite se putem mejla sveoarheologiji@gmail.com ili redakcija@sveoarheologiji.com

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »