Rаzgovor povodom knjige “Аrheološke putаnje i strаnputice Аdаmа Oršićа” dr M. Jаnkovićа

Rаzgovor povodom knjige “Аrheološke putаnje i strаnputice Аdаmа Oršićа” dr M. Jаnkovićа

Centаr zа teorijsku аrheologiju pri Odeljenju zа аrheologiju Filozofskog fаkultetа orgаnizuje rаzgovor povodom knjige “Аrheološke putаnje i strаnputice Аdаmа Oršićа”, dr Mаrkа А. Jаnkovićа u petak 12. аprilа 2019. u učionici 401, nа četvrtom sprаtu Filozofskog fаkultetа u 18:30 čаsovа.

U rаzgovoru će, uz аutorа knjige, učestvovаti:
-prof. dr Аleksаndаr Pаlаvestrа, Odeljenje zа аrheologiju, Filozofski fаkultet, Univerzitet u Beogrаdu
-Аleksаndаr Bаndović, MА, kustos Nаrodnog muzejа u Beogrаdu
-dr Srđаn Milošević, Institut zа noviju istoriju Srbije, Beogrаd

Knjiga „Arheološke putanje i stranputice Adama Oršića“ predstavlja rezultat višegodišnjih istraživanja autora. Tema knjige odnosi se ne samo na život i rad Adama Oršića, već i na tragove koje je njegovo delovanje ostavilo u istoriji srpske arheologije. Istraživanje u najvećoj meri pokriva vremenski period od 1920-1968. godine, vreme tokom kojeg je Adam Oršić bio profesionalno aktivan u različitim društvenim kontekstima, koji su se tokom decenija 20. veka drastično menjali.

U srpskoj arheologiji, Oršić će ostati upamćen po njegovim naporima da se otvori prvi Muzej u Nišu 1933. godine, ali i po započinjanju prvih profesionalnih iskopavanja na važnim arheološkim lokalitetima poput Medijane, Jagodin-male, Bubnja,…Ipak, knjiga otkriva i neka druga, kasnija poglavlja iz života pionira arheologije pa tako i Oršićev odnos sa kolegama iz Srbije te sa okupacionim vlastima tokom rata: koliko je i kako funkcionisala arheologija u ratnim okolnostima. Poslednje poglavlje Oršićevog života odnosi se na život u Brazilu, gde je i pored velikog otpora lokalnih antropologa, uspeo da se izbori za priznanje svom radu kojim je pokrenuo neke od prvih arheoloških projekata u Južnoj Americi.

Knjiga predstavlja značajan doprinos u razumevanju istorije srpske (i jugoslovenske) arheologije, ali i zanimljivo štivo za publiku koja ovim temama ne prilazi iz profesionalnog konteksta.

Autor knjige dr Marko A. Janković, rođen je u Nišu a studije arheologije je završio na Filozofskom fakultetu u Beogradu, gde je trenutno zaposlen kao upravnik Arheološke zbirke. Bavi se rimskom arheologijom i istorijom arheologije i autor je velikog broja radova koji se tim temama bave. Jedan je od urednika tematskih zbornika Edges of the Roman World (2014) i Reflections of Roman Imperialisms (2018) izdatim u Velikoj Britaniji. Učestvovao je na velikom broju arheoloških iskopavanja.

Izvori: http://www.f.bg.ac.rs/arheologija#vest_48477 i http://narodnimuzejnis.rs/izlozbe/najavljujemo/?lang=RS

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »