Ukrajinski vojnici pronašli su antičke amfore dok su iskopavali odbrambeni rov u Odesi

Ukrajinski vojnici pronašli su antičke amfore dok su iskopavali odbrambeni rov u Odesi
Antičke amfora u odbrambenom rovu (izvor: 126. brigada teritorijalne odbrane)

Ukrajinski vojnici 126. brigade teritorijalne odbrane Odese otkrili su antičke amfore dok su kopali rov u Odesi u pripremi za dalju rusku agresiju. Amfore se datuju od oko 4. do 5. veka u vreme kada je Odesa bila rimsko naselje poznato kao Odes, koje se razvilo iz grčke kolonije.

Amfore su antički kontejneri koji se koriste za transport i skladištenje proizvoda-tečnost i/ili čvrst materijal. Uglavnom se vezuju za starogrčki, rimski i vizantijski period, međutim, upotreba amfora se može naći još u periodu neolita.

Do otkrića se došlo tokom kopanja rovova i odbrane za zaštitu Odese. Odesa je treći najnaseljeniji grad u Ukrajini i deo glavnog morskog/transportnog čvorišta na južnoj obali Ukrajine.

Ukrajinski vojnici prenose amfore u Arheološki muzej u Odesi (izvor: 126. brigada teritorijalne odbrane)

Zbog trenutne situacije u Ukrajini, arheolozi nisu u mogućnosti da dokumentuju lokaciju zbog stalne agresije ruskih osvajača. Međutim, pripadnici 126. brigade teritorijalne odbrane pažljivo su izvukli amfore zajedno sa nekoliko komada keramike i preneli ih na čuvanje u Arheološki muzej u Odesi.

Jana Suporovska, novinarka iz Kijeva, rekla je: „Ukrajinski vojnici su kopali rovove i pronašli drevne amfore. Oni su već prebačeni u muzej, mi nismo Rusi, mi čuvamo svoju istoriju”.

Izvor: 126. brigada teritorijalne odbrane Odese

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »