5000 godina stara lobanja sa tragovima operacije pronađena je u Rusiji

5000 godina stara lobanja sa tragovima operacije pronađena je u Rusiji

 4,691 

Čovek koji je živeo pre 5.000 godina umro je od pokušaja operacije na mozgu. Međutim, naučnici kažu da su mnogi ljudi često i preživljavali ove drevne operacije na mozgu.

Arheolozi su otkrili lobanju čoveka koji je podvrgnut drevnoj operaciji mozga pre 5.000 godina.

Naučnici su oduševljeni time da postoje indicije da je ova mlada osoba 20 godina starosti imala operaciju kamenim “skalpelom”. Reč je o trepanaciji-odnosno o drevnoj hirurškoj tehnici na lobanji.

Operacija nije bila uspešna, kažu naučnici, a ’nesrećni’ pacijent je živeo samo kratko vreme nakon što je prošao operaciju.

Vidljivi tragovi operacije na svodu lobanje

Drevni lekar“ je definitivno imao „hirurški set kamenih alata“, rekao je Institut za arheologiju Ruske akademije nauka, Moskva.

Veliki fragmenti crvenog pigmenta pronađeni su blizu glave i na svodu lobanje. Dva kremena vrha strela sahranjena su bila sa njim.

Dimenzije trepanacije bile su 140 × 125 milimetara. „Uprkos činjenici da je stopa preživljavanja nakon trepanacije bila veoma visoka čak i u davnim vremenima, on je očigledno umro ubrzo nakon operacije”.

O tome svedoči odsustvo očiglednih tragova zarastanja na lobanji. Tragovi instrumenta za trepanaciju su jasno vidljivi na površini kosti”.

Trepanacija na lobanji

Tri vrste tragova ostavili su praistorijski „hirurzi“ koristeći različite vrste kamenih oštrica, rekla je Olesja Uspenskaja, istraživač arheologije kamenog doba.

Pročitajte još:

To su bili mali dugački linearni tragovi, veliki duboki linearni tragovi u obliku paralelnih žlebova i tragovi ostavljeni gustom oštricom.

Lobanja je pronađena na skeletu indivude  koja je bila sahranjena u dubokom grobu ispod grobne humke iz skitskog perioda pre nekih 5.000 godina.

Sudeći po položaju kostiju, telo pokojnika je bilo pažljivo položeno na leđa, malo okrenuto na levu stranu, noge su bile jako savijene u kolenima i okrenute ulevo“, rekli su iz Instituta.

Humka ispod koje su pronađeni ljudski skeletni ostaci i drugi nalazi

Stručnjaci veruju da je trepanacija u davnim vremenima vršena u hirurške i ritualne svrhe. U nekim slučajevima je to moglo biti „promena čovekove prirode“.

Cilj operacija na mozgu u davnim vremenima mogao je biti ublažavanje jakih glavobolja, izlečenje hematoma, saniranje povreda lobanje ili težnja za prevazilaženjem epilepsije.

Istraživanje u Rusiji ukazuje na to da su praistorijski medicinari koji su sprovodili primitivne postupke ove vrste koristili kanabis, magične pečurke, pa čak i šamanske prakse poput ekstatičnog plesa kao anestetika da bi prigušili bol.

Izvor: Mirror

Podelite sadržaj na
fb-share-icon0
Tweet 20

Urednik

2 thoughts on “5000 godina stara lobanja sa tragovima operacije pronađena je u Rusiji

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

ZAPRATITE I PODELITE SADRŽAJ