Pronađena 8.000 godina stara figurina u Turskoj

Pronađena 8.000 godina stara figurina u Turskoj
8.000 godina stara keramička figurina (foto: DHA)

Arheolozi su otkrili figurinu staru 8.000 godina na neolitskom lokalitetu Ulučak Hojuk u Izmiru, u zapadnoj Turskoj.

Zanimljivo otkriće napravili su arheolozi tokom tekućih arheoloških istraživanja na Ulučak Hojuk u Turskoj. Pronašli su keramičku figurinu sa karakteristikama koje ranije nisu viđene na drugim figurinama sa lokaliteta, piše Anatolian Archaeology.

Ulučak Hojuk igra ključnu ulogu u proučavanju neolitskog perioda istočnog Egeja i zapadne Anadolije. Na lokalitetu su uočene i faze naseljavanja iz drugih perioda, od 7 milenijuma pre nove ere do ranog 6. milenijuma pre nove ere, bronzanog doba, rimskog i vizantijskog perioda.

Arheološka iskopavanja traju od 2009. godine pod rukovodstvom prof. dr Ozlema Čevika sa Odeljenja za protoistoriju i arheologiju Bliskog istoka Fakulteta za književnost Univerziteta Trakija.

Arheolozi su otkrili predmete povezane sa proizvodnjom tekstila, uključujući pečate, vretena i tegove za razboj. Ova saznanja ukazuju da je Ulučak možda jedan od najstarijih centara za proizvodnju tekstila u Egejskom regionu.

Otkrivena neolitska figurina

Najnovija istraživanja donela su otkriće 8.000 godina staru žensku figurinu. Time je ukupan broj takvih figurina u Ulučku porastao na šest.

Veruje se da su ove figurine korišćene u ritualima plodnosti kako bi se obezbedila dobra žetva, nakon čega su bačene u jame za smeće kada je njihova ceremonijalna svrha bila ispunjena. Možda su takođe igrali ulogu u ritualima rođenja i smrti kao moćni magični totemi.

Figurina ima visinu od 10 cm (foto: DHA)

Neolitska figurina ima visinu od 10 cm i pronađena je u jami pored kremena i kamenja za mlevenje u neolitskoj kući.

Za razliku od prethodnih primera koji imaju samo oči i nos, najnovije otkriće ima usta za uvlačenje kanapa. Vertovano se nosila oko vrata, poput ogrlice.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »