Pronađena prestona soba ženskog vođe

Pronađena prestona soba ženskog vođe
Oslikana prestona soba (foto: Lisa Trever / Pañamarca Digital / Denver Museum of Nature & Science)

Arheolozi su na lokalitetu Moče kulture otkrili oslikanu prestonu sobu koja pripada moćnoj ženi.

Arheolozi koji su radili na lokalitetu Moče u Panjamarki u dolini Nepenja na severnoj obali Perua otkrili su prestonu sobu sa stubovima sa slikama i dokazima da ju je koristila ženski vođa visokog statusa.

Kultura Moče, poznata i kao kultura Močika, cvetala je od 1. do 8. veka. Istorija Močea se može kategorisati u tri glavne faze: rani period Močea (100–300), period srednjeg Močea (300–600) i period kasnog Močea (500–750).

Prestona sobe ženskog vođe (foto: José Antonio Ochatoma Cabrera / Pañamarca Digital / Denver Museum of Nature & Science)

Ova kultura je poznata po svojim elitnim grobnicama, impresivnoj arhitekturi, detaljnim umetničkim prikazima, složenim artefaktima i bogatim verskim slikama.

Bogato oslikana prestona dvorana

Direktorka projekta Džesika Ortiz Zevalos nazvala je ovo mesto „Dvorana slika Močea“. Sala, koja je okružena zidovima i stubovima, ukrašena je sa četiri različite scene, piše u saopštenju.

Na scenama je prikazano: žena na tronu razgovara sa čovekom pticom, krunisana žena koja podiže svoj pehar, krunisana žena koja rukuje žezlom i zvečarkom i procesija muškaraca koji nose tekstil.

Ostale slike pronađene u holu uključuju figuru sa ljudskim telom, ali paukove noge koje nose pehar i čitavu radionicu u kojima žene predu i tkaju.

Scene u prestonoj sobi vođe (foto: José Antonio Ochatoma Cabrera / Pañamarca Digital / Denver Museum of Nature & Science)

Arheolozi su raspravljali da li je žena naslikana na zidovima prestone predstavljala pravu ženu ili mitsku figuru (sveštenicu, boginju ili kraljicu).

Ali fizički dokazi o prestolu, uključujući eroziju njegovog naslona za leđa i perle od zelenog kamena, finih niti, pa čak i ljudske kose, jasno pokazuju da je njega koristila stvarna živa osoba, a svi dokazi ukazuju na ženu – vođu Panjamarke iz 7. veka.”

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »