Prvi engleski samuraj otkriven posle četiri veka

Prvi engleski samuraj otkriven posle četiri veka
Ilustracija samuraja (AI generated)

Vilijam Adams bio je prvi Englez koji je posetio Japan 1600. godine i postao samuraj, ali i inspiracija za knjigu i TV seriju Šogun.

Avantura engleskog mornara sa početka 17. veka, koji je prvi posetio Japan, ovekovečena je u romanu Džejmsa Kalvela “Šogun” i u istoimenim TV serijama iz 1980. i 2024. godine.

Prema članku Evening Independenta iz 1980-ih, Klavel je rekao da ga je čitanje rečenice iz udžbenika njegove ćerke u kojoj piše „1600. godine jedan Englez otišao u Japan i postao samuraj“, inspirisalo da napiše roman.

Iako deluje da je životna priča o Vilijamu Adamsu dobro dokumentovana, njegovo poslednje mesto počinka ostala je zapečaćena arheološka misterija više od četiri veka.

Tim arheologa je 2017. godine iskopavao groblje na ostrvu Hirado u prefekturi Nagasaki u Japanu, verujući da se tu nalaze ostaci prvog engleskog samuraja.

Ko je bio Vilijam Adams?

Vilijam Adams (Miura Anđin) je bio engleski moreplovac koji je sa holandskom trgovačkom flotom plovio na Daleki istok i iskrcao se u Japan 1600. godine. Postao je vazal pod šogunom Tokugavom Iejasuom, dobio je titulu, zemlje i mačeve, i postao prvi samuraj iz Engleske.

Vilijam Adams sa daimjo (titula samuraja koja se odnosila na autoritet i vlast nad određenim teritorijama) (Dalton, W. / (Dalton, William), Wikipedia)

Njegovo japansko ime “Miura” potiče od imena teritorije koja mu je data, a “Anđin” znači “pilot”. Proživeo je ostatak svog života u Japanu i umro je u 55. godinu Hiradu, 1620. godine.

Smatra se da su njegovi posmrtni ostaci sahranjeni na groblju koje je bilo namenjeno strancima. Međutim, grobovi brzo bivaju uništeni tokom pobune Šimbara koja je dovela do zabrane hrišćanstva. Prema legendi, bliski porodični prijatelj je spasao i ponovo pohranio kosti Miure Anđina u novi grob.

Sprovedena istraživanja da se otkrije mesto večnog počinka engleskog samuraja

Arheološka istraživanja 1931. godine otkrila su ljudske skeletne ostatke i predloženo je da su to ostaci Miure Anđina. Grobnica je bila obeležena kao porodična grobnica Miura.

Nadgrobni spomenik posvećen Miuri Anđinu (foto: Mizuno et al. 2020, fig. 1b)

Prilikom iskopavanja otkopani su fragmenti lobanje, lopatice, pršljena, rebra, butne kosti i jedan kutnjak, jedan komad zemljanog posuđa i 30 korodiranih eksera. Bio je sahranjen u kovčegu oko 190 cm dužine, a sahranjena osoba bila je oko 170 cm visoka. Nakon iskopavanja, kosti su ponovo zakopane na istom mestu, gde se sada nalazi nadgrobni spomenik posvećen Miuri Anđinu (Vilijam Adams).

Međutim, tada nije bilo moguće potvrditi da pronađeni skeletni ostaci pripadaju Vilijamu Adamsu, zbog čega su sprovedena nova iskopavanja 2017. godine. Istraživanja su otkrila skeletne ostatke koji odgovaraju opisu iz 1931. godine.

Studija je objavljena 2020. godina u časopisu Scientific Reports.

Analizirali smo skeletne ostatke sa različitih aspekata, uključujući genetsku pozadinu, navike u ishrani i stil sahrane, koristeći savremene naučne tehnike da bismo istražili da li zaista pripadaju prvom engleskom SAMURAJU“, pišu autori.

Sačuvani skeletni ostaci prvog engleskog samuraja (foto: Mizuno et al. 2020, fig. 2)

Analiza mtDNK pokazuje haplogrupu H koja je karakteristična za zapadnu i severnu Evropu, ali ne i među Japancima. Rezultat radiokarbonskog datovanja su u skladu sa istorijskim zapisom koji kaže „Adams je umro u Hiradu, severno od Nagasakija, 16. maja 1620. godine, u 55. godini“.

Konačno, analize stabilnih izotopa pokazuju da je osoba, uprkos evropskom poreklu, dugo živela u Japanu.

Da bi se u potpunosti potvrdio identitet ostataka, buduća studija bi trebalo da uključi poređenje autozomne DNK sa živim rođakom Miure Anđina (ako se rođak može pronaći), kao što je to sprovedeno tokom istraživanja ostataka Ričarda III iz Engleske“, zaključuju autori studije.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »