Arheološka iskopavanja Caričinog grada

Arheološka iskopavanja Caričinog grada

Arheološka iskopavanja veličanstvenog ranovizantijskog grada – Justinijane Prime se nastavljaju. Caričin grad se istražuje više od 100 godina. Justinijana Prima, koju mnogi stručnjaci poistovećuju sa Caričinim gradom kod Lebana, bila je zadužbina jednog od najvećih vizantijskih careva VI veka – Justinijana I.   

Ruševine Caričinog grada upravo oživljavaju nekadašnju moć i snagu Rimskog carstva i predstavljaju spomenik od izuzetnog značaja za izučavanje vizantijske civilizacije i kulture. Istraživanja grada, započeta 1912. godine, iznela su na svetlo dana četiri prstena bedema, osam bazilika, brojne javne objekte, terme, centralni trg, široke ulice i portike, akvedukt, veliku cisternu, vodeni toranj, razvijenu vodovodnu i kanalizacionu mrežu, branu sa jezerom, zanatske peći, kao i mrežu fortifikacija u njegovoj neposrednoj blizini.

Sama urbana struktura grada predstavljala je mešavinu helenističke tradicije, rimskog nasleđa i ranovizantijskog poimanja grada, što ovaj spomenik čini jedinstvenim.

3D rekonstrukcija

Arheološka istraživanja Caričinog grada godinama unazad sprovode srpski i arheolozi iz inostranstva. Ove godine iskopavanja su u saradnji Vizantijskog instituta umetnosti i arheologije, Univerziteta u Strazburgu i Arheološkog instituta u Beogradu.

Arheolozi na terenu

U trajanju od mesec i po dana, iskopavanja se izvode u severnom delu Gornjeg grada, kao i u jugoistočnom delu Donjeg grada gde se istražuje tetrakonhalna građevina.

Izvor vesti: FB stranica

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »