02/12/2022

Iako arheološko leto uveliko traje, ne smemo izostaviti iskopavanja veličanstvenog ranovizantijskog grada – Justinijane Prime, koji se istražuje više od 100 godina. Justinijana Prima, koju mnogi stručnjaci poistovećuju sa Caričinim gradom kod Lebana, bila je zadužbina jednog od najvećih vizantijskih careva VI veka – Justinijana I.   

Ruševine Caričinog grada upravo oživljavaju nekadašnju moć i snagu Rimskog carstva i predstavljaju spomenik od izuzetnog značaja za izučavanje vizantijske civilizacije i kulture. Istraživanja grada, započeta 1912. godine, iznela su na svetlo dana četiri prstena bedema, osam bazilika, brojne javne objekte, terme, centralni trg, široke ulice i portike, akvedukt, veliku cisternu, vodeni toranj, razvijenu vodovodnu i kanalizacionu mrežu, branu sa jezerom, zanatske peći, kao i mrežu fortifikacija u njegovoj neposrednoj blizini.

Sama urbana struktura grada predstavljala je mešavinu helenističke tradicije, rimskog nasleđa i ranovizantijskog poimanja grada, što ovaj spomenik čini jedinstvenim.

3D rekonstrukcija

Arheološka istraživanja Caričinog grada godinama unazad sprovode srpski i arheolozi iz inostranstva. Ove godine iskopavanja su u saradnji Vizantijskog instituta umetnosti i arheologije, Univerziteta u Strazburgu i Arheološkog instituta u Beogradu.

Arheolozi na terenu

U trajanju od mesec i po dana, iskopavanja se izvode u severnom delu Gornjeg grada, kao i u jugoistočnom delu Donjeg grada gde se istražuje tetrakonhalna građevina.

Izvor vesti: FB stranica

close

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Translate »