Kamena grobnica iz kasnog neolita

Kamena grobnica iz kasnog neolita

 2,330 

Vekovima su ljudi bili fascinirani praistorijskim megalitskim građevinama, koje su se često isticale u pejzažu. U današnje vreme otkrivanje i iskopavanje neoštećenog dolmena je retkost, jer su ti spomenici često zbog svoje istaknute vidljivosti istraživani ili uništavani u ranijim vremenima, pa se informacije o sahranjenim pokojnicima često gube.

Iskopavanje dolmena – kamene grobne komore, iz Oberbipa, Švajcarska, 2012. godine pružilo je jedinstvenu priliku za proučavanje ljudskih skeletnih ostataka iz kasno neolitskog kolektivnog ukopa (3350-2650 godine p.n.e.). Preko 2000 fragmentovanih i poremećenih ljudskih kostiju je otkriveno.

Iskopavanje grobnice
Pogrebna praksa

Pokojnici su bili sahranjeni u ispruženom položaju na leđima u komori 2m2 površine. Bili su polagani sa glavama uglavnom orijentisanim prema ulazu na jugoistoku. U grobnoj komori pronađeno je svega nekoliko predmeta, pre svega pet kremenih strelica, četiri amuleta zuba i dve, verovatno morske školjke. Minimalan broj sahranjenih individua iznosio je 42, a sahranjivala su se oba pola svih uzrasta.

Ljudski skeletni ostaci u grobnici
Paleopatološka analiza

Patološke promene i povrede su bile detektovane kod sahranjenih individua. Od uočenih patologija izdvajaju se oboljenja izazvana krvnim poremećajima, degenerativne bolesti zglobova, infektivna oboljenja, ali i bolesti zuba (karijes). Prisustvo karioznih lezija kod neolitskih populacija često se dovodi u vezu sa ishranom obogaćenom ugljenim hidratima. Isto tako karijes može nastati i zbog načina pripremanja hrane, a zavisi i od genetičke predispozicije.

Izražena infekcija na butnoj kosti

Zarasli prelomi javljaju se na četiri kosti, nema uočenih tragova povreda nastalih u trenutku smrti, s obzirom da je materijal bio u fragmentovanom stanju. Naravno, to ne isključuje nasilje, budući da je ono bilo sve više prisutno tokom kasnog neolita.

Prelom ključne kosti

Švajcarska je poznata po neolitskim naseljima. Suprotno ovome, skoro da nema ljudskih ostataka koji su sistematski antropološki istraženi. Nedavno otkriće dolmena iz Oberbipa, koje je trenutno jedino takve vrste, pružilo je direktne dokaze o zemljoradnicima kasnog neolita iz Švajcarske

Izvor: Online library Wiley

Podelite sadržaj na
fb-share-icon0
Tweet 20

Urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

ZAPRATITE I PODELITE SADRŽAJ