Arheološka izložba “Mesta na kojima smo bili”

Arheološka izložba “Mesta na kojima smo bili”

Posle nepune dve godine arheološka izložba „Mesta na kojima smo ranije bili“ ponovo je postavljena u  Narodnom Muzeju u Smederevskoj Palanci.

Kako su otkriveni i kako su izgledali počeci istraživanja dva najpoznatija neolitska lokaliteta iz ovih krajeva- Medvednjak i Selevac? To možete saznati na ovoj postavci.

Varljivo leto 1968. godine nije ostavilo traga samo u balkanskoj kinematografiji već u formiranju arheološke karte Palanačke opštine.

Nalazi sa ovih istraživanja, i dan danas, čine temelj njihove arheološke zbirke.

Među njima izdvajaju se jedinstvena Porodilja i impresivna Kultna grupa kao i mnogi drugi artefakti.

Neolitske figurine se najčešće javljaju u slobodno stojećem položaju, sedećem (na stolici, prestolu i zemlji) ili čučećem. Međutim, Porodilja je fragmentovana, nedostaju joj noge ispod kolena. Usled nedostatka analogija njen položaj se ne može preciznije definisati, može se samo predpostaviti da čuči ili kleči. Za razliku od većine antropomorfnih figurina koje imaju predstavljene muške ili ženske primarne karakteristike, na Porodilji se ne uočavaju. Ornamentisana je dubokim urezima meandra i spirale popunjenim belom inkrustracijom, što kroz igru senki samo naglašava njenu trodimenzionalnost. Urezivanjem motiva meandra istaknuti su ravni delovi, dok su urezane spirale naglasile obline.

Šta čini Porodilju posebnom? Jedinstvena je predstava čoveka u neolitu Balkana.

Izvor:FB stranica NM Smederevska Palanka

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »