Arheolozi otkrili lavirint na Kritu

Arheolozi otkrili lavirint na Kritu
Lavirint pronađen na Kritu (foto: Greek Ministry of Culture)

Izvanredna kružna struktura, poput lavirinta iz minojskog perioda, otkrivena je na Kritu.

Iskopavanjima koja se sprovode na vrhu brda Papura, na 494 metra nadmorske visine, otkriven je monumentalni kružni arhitektonski kompleks. Spomenik se već smatra jedinstvenim u minojskoj arheologiji. Sa prečnikom od oko 48 metara i površinom od oko 1.800 m², nalazi se na najvišoj tački brda.

Ovaj deo brda trebalo bi da se iskoristi za postavljanje radara za novi aerodrom Heraklion, piše u saopštenju.

Monumentalna građevina, poput lavirinta, se sastoji od 8 kamenih prstenova koji se preklapaju. Prosečna debljina zidova je 1,40 metara, sa procenjenom maksimalnom visinom sačuvanih zidova od 1,7 metara. Prstenovi čine kružnu zgradu (zona A) prečnika 15 metara u centru, sa strukturom čija je unutrašnjost (prečnika 9 metara) podeljena na 4 kvadranta.

Kako iskopavanje napreduje, otkriva se gotovo lavirint, jer prostori međusobno komuniciraju kroz uske otvore. Na jugozapadnoj i severozapadnoj strani lavirinta otkrivena su dva moguća glavna ulaza u centralne zone.

Ovaj lavirint bio je u upotrebi između 2000-1700. godine p.n.e. u minojskoj kulturi. Prisustvo keramike u destruktivnom sloju ukazuje na to da je korišćenje spomenika nastavljeno tokom perioda drugih palata od 1700-1400. godine p.n.e.

Lavirint iz minojske kulture treba da se sačuva

Zaštitna iskopavanja moraju da se nastave kako bi arheolozi protumačili o čemu se ovde radi i kako bi se ovaj lavirint sačuvao, s obzirom da je reč o jedinstvenom spomeniku.

Kako je naglasio ministar kulture, očigledno je da radovi na izgradnji aerodroma moraju da se nastave nesmetano, ali i lavirint mora biti zaštićen. Zbog toga se traži druga pogodna lokacija za radar.

Lavirint iz minojske kulture (foto: Greek Ministry of Culture)

Prioritet svih nas je zaštita ovog jedinstvenog spomenika. Svi razumemo značaj i vrednost kulturnog nasleđa. Svi razumemo veličinu razvoja ovog konkretnog projekta, koji se sprovodi u Kasteliju. Projekat novog aerodroma može napredovati i antikviteti mogu biti zaštićeni, kako bi trebalo da budu“, izjavio je ministar kulture.

Pošto iskopavanje još uvek traje, u ovom trenutku nije moguće utvrditi prvobitni oblik ili ukupnu visinu lavirinta. Krov centralnog prostora, kako ukazuje konstruktivni sistem, verovatno je imao kupasti ili kupolasti oblik.

Količina i vrsta nalaza, kao i prisustvo velikog broja životinjskih kostiju ukazuju na periodičnu upotrebu ovog lavirinta. Moguće da su se u njemu sprovodili rituali, eventualno uz konzumiranje hrane, vina.

To je prvi spomenik ovog tipa pronađen i iskopan na Kritu.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »