Deca su ritualno žrtvovana u Čičen Ici

Deca su ritualno žrtvovana u Čičen Ici
Čičen Ica (foto: Johannes Krause)

U jami u Čičen Ici deca su ritualno žrtvovana, potvrdila je analiza drevne DNK.

Analiza genoma drevnih Maja iz Čičen Ice otkriva praksu ritualnog žrtvovanja dece, piše u saopštenju. Takođe, pronađen je i jedan par jednojajčanih blizanaca koji ukazuju na vezu sa mitovima o poreklu drevnih Maja.

Izveštaji sa početka 20. veka lažno su popularizovali jezive priče o mladim ženama i devojkama koje su žrtvovane na tom mestu.

Drevni grad Maja – Čičen Ica

Čičen Ica je bio među najvećim i najuticajnijim gradovima drevnih Maja, ali mnogo toga o njegovim političkim vezama i ritualnom životu ostaje slabo shvaćeno. U novoj studiji objavljenoj u Nature, istraživači otkrivaju praksu ritualnog žrtvovanja dece fokusiranu isključivo na muškarce.

Smešten u srcu meksičkog poluostrva Jukatan, drevni grad Maja Čičen Ica jedno je od najikoničnijih i najzagonetnijih arheoloških nalazišta Mezoamerike. Čičen Ica je bio moćan politički centar u vekovima koji su prethodili dolasku Španaca. Uticaj Čičen Ice proširio se širom regiona Maja i duboko u srce centralnog Meksika. Grad drevnih Maja je impozantan po svojoj monumentalnoj arhitekturi. Ona podrazumeva više desetina terena za igru loptom i brojne hramove, među kojima je i masivni hram El Kastiljo ukrašen pernatim zmijama. Hram je pod arheološkim istraživanjima više od jednog veka.

Čičen Ica je možda takođe najpoznatija po svojim obimnim dokazima o ritualnom ubijanju. To uključuje i fizičke ostatke žrtvovanih osoba i predstave u monumentalnoj umetnosti. Na početku 20. veka iskopana je Sveta Kenota i u njoj su identifikovan brojni ostaci žrtvovanih ljudi.

Međutim, uprkos njegovoj ozloglašenosti, uloga i kontekst ritualnog ubijanja na tom mestu ostaju slabo shvaćeni.

Predstave vezane za žrtovanje (foto: Johannes Krause))

Velika većina žrtvovanih su deca i adolescenti. Otkrivena je podzemna komora 1967. godine u kojoj je bilo više desetina dece. Ova komora je korišćena i kao cisterna za vodu. Među drevnim Majama, pećine, cenote (prirodne bazene) i čultuni (cisterne) su dugo bili povezani sa žrtvovanjem dece. Naime,takve podzemne odaje su široko posmatrane kao tačke veze sa podzemnim svetom.

Da bi bolje razumeli ritualni život i kontekst žrtvovanja dece u Čičen Ici, međunarodni tim istraživača sproveo je dubinsko genetsko istraživanje ostataka 64 dece ritualno sahranjenih u Čutunu u Čičen Ici.

Ritualno žrtvovanje fokusirano na muškarce i blisku rodbinu

Datiranje ostataka otkrilo je da su cisterne za vodu korišćene u svrhe sahranjivanja više od 500 godina, od 7. do 12. veka. Ali da je većina dece sahranjena tokom 200-godišnjeg perioda političkog vrhunca Čičen Ice između 800 i 1.000. godine. Neočekivano, genetska analiza je otkrila da su sve 64 testirane osobe muškog pola.

Jama sa vodom gde su deca žrtovana (Wikipedia, autor: Ekehnel (Emil Kehnel))

Dalja genetska analiza otkrila je da su deca bila izvučena iz lokalne populacije Maja i da je najmanje četvrtina dece u bliskom srodstvu sa najmanje još jednim detetom iz cisterne. Ovi mladi rođaci su se hranili sličnom ishranom, što navodi da su odrasli u istom domaćinstvu. Ovi dečaci, rođaci, su namerno birani za potrebe žrtvovanja.

Žrtvovanje blizanaca kod drevnih Maja

Blizanci zauzimaju posebno mesto u pričama o poreklu i duhovnom životu drevnih Maja. Žrtvovanje blizanaca je centralna tema u svetoj K’iche’ Majanskoj knjizi saveta, poznatoj kao Popol Vuh. Ovo je knjiga iz kolonijalne ere čiji se prethodnici mogu pratiti unazad više od 2.000 godina u regionu Maja.

U Popol Vuhu, blizanci Hun Hunahpu i Vucub Hunahpu silaze u podzemni svet i bogovi ih žrtvuju nakon poraza u igri loptom. Sinovi ovih blizanaca, Huna Hunahpua, poznati kao blizanci Heroji Hunahpu i Ksbalankue, zatim teže da osvete svog oca i strica prolazeći kroz ponovljene cikluse žrtvovanja i vaskrsenja kako bi nadmudrili bogove podzemlja.

Blizanci heroji i njihove avanture su u velikoj meri predstavljeni u umetnosti klasičnih Maja, a pošto su se podzemne strukture posmatrale kao ulazi u podzemni svet, sahranjivanje blizanaca i parova bliskih rođaka u Čičen Ici može podsećati na rituale koji uključuju blizance heroje.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »