Arheolozi pronašli nekropolu Gota sa bogatim nalazima

Arheolozi pronašli nekropolu Gota sa bogatim nalazima
Nekropola Gota otkrivena u Poljskoj (foto: Wdecki Park Krajobrazowy)

Poljski arheolozi otkrili su 1600 godina staru nekropolu Gota. Goti su germansko pleme sa izuzetnim talentom za proizvodnju nakita, a koji je bio jednako kvalitetan kao rimski.

Prema saopštenju parka Vda koji se bavi istraživanjem nekropole, nekropolu je prvi identifikovao Olaf Popkivic, arheolog i kreator sadržaja na Jutjub kanalu. On je tokom rekognosciranja naišao na nakit (dve srebrne ogrlice, dve srebrne fibule i perle sa ogrlice) i odmah obavestio arheologe iz Vda parka. Arheološki lokalitet se nalazi u zaštićenom pejzažnom parku Vda u severnoj Poljskoj.

Nekropola Gota sa bogatim nalazima

Arheološka istraživanja su sprovedena na površini od 250 kvadratnih metara u pejzažnom parku Vda. Arheolozi su pronašli 50 grobova koji potiču iz 4. veka. U tom periodu su ovu oblast naseljavali Goti.

Za tri nedelje uspeli smo da istražimo preko 250 kvadratnih metara groblja i otkrijemo 50 gotskih grobova“, napisali su predstavnici parka u objavi na Fejsbuku. Uz pokojnike su priloženi bogati grobni prilozi i nalazi, poput grnčarskih posuda, fibula ili broševa, ćilibarskih perli i nakit ukrašen motivima zmija.

Srebrni gotski nakit (foto: Wdecki Park Krajobrazowy)

Na novom lokalitetu u Poljskoj pronađeni su i skeletni ostaci u iskopanim jamama i kremirani ljudski ostaci u urnama. Što znači da je praktikovano biritualno sahranjivanje pokojnika.

Goti koji su živeli na teritoriji današnje Poljske tokom rimskog doba bili su talentovani zlatari i kovači.

Ko su bili Goti?

Goti su bili germansko pleme koje je migriralo iz Skandinavije, a onda su se naselili širom Evrope u 1. veku. Ovi „varvari“, kako su ih Rimljani zvali, su slavno opljačkali Rim 410. godine i kasnije se podelili na dva kraljevstva. Podelili su se na Vizigote, koji su cvetali u Iberiji i jugozapadnoj Galiji (današnja Francuska) i Ostrogote, koji su dominirali u Italiji. Naime, ova kraljevstva su bila relativno kratkog veka. Poslednji Goti su pali u ruke Mavra 711. godine u bici kod Gvadalete.

Predmet od životinjske kosti, verovatno češalj, sa urezanim zmijskim motivima (foto: Wdecki Park Krajobrazowy)

Teritoriju današnje severne Poljske naseljavali su Goti između 1. i 5. veka. Više od 2000 sahrana je ranije otkriveno, a to je omogućilo arheolozima da nauče puno o njima. Kultura Gota se prostirala od južne obale Baltičkog mora do današnje zapadne Ukrajine.

Proizvodi od plemenitih metala i legura koje su pre 2.000 godina na prostorima današnje Poljske pravili Goti bili su odličnog kvaliteta i nisu se razlikovali od sličnih proizvoda iz Rimskog carstva”, piše na SIP.

Dakle, imamo više dokaza da nazivanje naroda koji žive izvan Carstva “varvarskim” ili manje naprednim nije opravdano”.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »