Arheolozi pronašli rimsku vojničku diplomu

Arheolozi pronašli rimsku vojničku diplomu
Rimska vojnička diploma (foto: Anadolu Agency)

Tokom arheoloških iskopavanja drevnog grada Pere arheolozi su pronašli bronzanu diplomu rimskog vojnika. Bronzana rimska diploma stara je 2.000 godina.

Rimska vojnička diploma od bronze sadrži lične podatke na latinskom u vezi sa službom vojnika u rimskoj vojsci.

Otkriće je napravljeno tokom iskopavanja u drevnom gradu Pere, koji se nalazi u provinciji Adijaman na jugoistoku Turske, piše AA.

Pere je bio jedan od pet najvećih gradova kraljevstva Komagena. Njega je osnovao u Anadoliji 163. godine pre nove ere Ptolemej iz Komagene iz opadajućeg Seleukidskog carstva. Komagena je kasnije podvrgnuta Rimskom carstvu 72. godine nove ere. Nedavni arheološki radovi otkrili su rimsku fontanu, kanale za vodu, kamene blokove i druge antičke strukture.

U prevodu diplome, koja je u obliku bronzane ploče, identifikovano je da je Kalcilije Antikvijus, koji je služio vojsku 20 godina u Siriji, dobio rimsko državljanstvo i pravo na brak“, rekao je Mehmet Alkan.

Bronzana rimska vojnička diploma (foto: Anadolu Agency)

Pronašli smo bronzanu ploču kada smo trebali da završimo iskopavanja u drevnom gradu Peru. Njegov prevod je otkrio da je bronzana ploča bila vojna diploma. Napisano je na latinskom, a videli smo da je osoba po imenu Kalcilije Antikvij služila u sirijskoj državi 20 godina, pa je to bila diploma u kojoj je istovremeno dobio rimsko državljanstvo i pravo da se oženi. Videli smo da je ova diploma data 123. godine nove ere za vreme vladavine cara Hadrijana“, dodao je.

Smatra se da je u to vreme napravljeno oko 100.000 sličnih dokumenata, ali je sačuvano samo 800, od ​​kojih je oko 650 proučeno.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »