Arheolozi pronašli vikinški mač na dnu reke Visle u Poljskoj

Arheolozi pronašli vikinški mač na dnu reke Visle u Poljskoj
Vikinški mač izvađen iz reke (foto: Ośrodek Sportu i Rekreacji Włocławek)

Vikinški mač iz 9-10. veka pronađen je slučajno na dnu reke Visle u Poljskoj. Ovo je izvanredan nalaz, jer je do sada u Poljskoj pronađeno samo 13 ovakvih mačeva.

Tokom kopanja lučkog basena u ulici Pivna u Vloslaveku, sa dna najduže reke u Poljskoj iskopan je mač iz 9.-10. veka, koji je verovatno pripadao Vikingu zbog natpisa.

Mač je predat na čuvanje Univerzitetu Nikola Kopernik u Torunju, piše Dzieje.pl.

Ukupan broj pronađenih mačeva, ovakvog tipa u Evropi je oko 170.

Između 9. i 11. veka, vrsta mača sa zaštitnim znakom postala je popularna u severnoj Evropi i Skandinaviji, što je označavalo i kvalitet čelika od kojeg je napravljen i njegovo poreklo.

Zovu se Ulfberht mačevi jer svi nose natpis +VLFBERHT+ ili njegove varijante, franačko ime koje je u početku koristio jedan proizvođač, a kasnije je ovekovečeno kao znak kvaliteta.

Ilustracija: natpis +VLFBERHT+ na maču iz 9. veka iz Nirnberga (CC BY-SA 3.0)

Ovi mačevi premošćuju jaz između drevnog vikinškog mača i kasnijeg srednjovekovnog viteškog mača, sa širokim, ravnim sečivom prosečne dužine 80 centimetara. Napravljeni su od različitih komada metala i različitih sastava u procesu koji se obično naziva Damask čelik.

Ovi mačevi su neverovatno visokog tehnološkog nivoa. U čeliku koji se koristio u proizvodnji ovih mačeva postojala je stroga količina ugljenika koja je ovom oružju dala odgovarajuću snagu, fleksibilnost i izdržljivost.

Vikinški mač pronađen u reci iz 9-10. veka (foto: Ośrodek Sportu i Rekreacji Włocławek)

Vikinzi su koristili ove mačeve, ali ih nisu proizvodili. Njihova proizvodnja se verovatno odvijala negde u zapadnoj Evropi, ali se još uvek ne zna tačno gde.

Direktor Instituta za arheologiju Univerziteta Nikola Kopernik u Torunju, dr Vojčeh Čudžiak, primetio je da su ove vrste oružja simbol pripadnosti određenoj državi i da su imale prestižni i ceremonijalni značaj, posebno u hrišćansko doba.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »