Pronađena potpuno očuvana srednjovekovna oklopna rukavica

Pronađena potpuno očuvana srednjovekovna oklopna rukavica
Rukavice oklopa (foto: Construction Department, Canton of Zurich)

Tokom arheoloških iskopavanja u Kiburgu, arheolozi su naišli na senzacionalan nalaz, potpuno očuvanu rukavicu oklopa iz 14. veka.

Oklopne rukavice su rukavice koje su štitile šaku, prste i ručne zglobove. One mogu biti izrađene od različitih materijala. Bile su bitan zaštitini deo opreme tokom borbe prsa u prsa.

Tokom iskopavanja u Kiburgu, jugoistočno od zamka Kiburg u Švajcarskoj, zaposleni u Kantonalnoj arheologiji naišli su na srednjovjekovni tkački podrum koji je izgoreo u 14. veku, a u neposrednoj blizini je vjerovatno vršeno kovanje.

Pored pronađenog kalupa, na to ukazuje i preko 50 izuzetno dobro očuvanih metalnih predmeta (čekić, pinceta, kliješta, ključevi, noževi, meci itd.). Među ovim nalazima gvožđa posebna senzacija bile su rukavice oklopa kao i fragmenti druge rukavice.

Ranije poznate rukavice potiču iz muzeja i zbirki i uglavnom datiraju iz 15. veka. Stariji primerci iz 14. veka su, međutim, izuzetno retki.

Rujavica okopa (foto: Construction Department, Canton of Zurich)

Do sada je tokom arheoloških iskopavanja u Švajcarskoj pronađeno samo pet drugih oklopnih rukavica iz ovog perioda. Iako nijedan od ovih komada nije ni blizu tako dobro očuvan i ne pokazuje toliko detalja dizajna i dekoracije kao rukavica iz Kiburga.

Rukavica se nosila na desnoj ruci, a pojedinačne gvozdene ploče bile su postavljene jedna preko druge, poput krljušti i povezane bočnim zakovicama. Pojedinačni delovi rukavice su bili i sa unutrašnje strane pričvršćeni dodatnim zakovicama na kožnom ili tekstilnom nosećem materijalu.

Kome je rukavica pripadala, to je pitanje koje ostaje otvoreno? Takođe, arheolozima ostaje da saznaju o kom je tipu reč.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »