Arheolozi su otkrili antički frižider u rimskom vojnom logoru Novae u Bugarskoj

Arheolozi su otkrili antički frižider u rimskom vojnom logoru Novae u Bugarskoj
Anitčki "frižider" u rimskom vojnom logoru Novae (foto: P. Dyczek)

Tokom arheoloških iskopavanja rimskog vojnog logora Novae u Bugarskoj, arheolozi su otkrili antički “frižider”. Reč je o kontejneru od keramičkih ploča za čuvanje hrane.

Arheološka istraživanja vršili su bugarski i poljski arheolozi, istaknuto je na PAP.

Novae, blizu grada Svištov, je bio legijski logor koji je u 1. veku izgradila rimska legija, kao stalnu bazu I italijanske legije na donjem Dunavu (granica carstva) u provinciji Moesia Inferior. Potom je 69. godine odlučeno da se ojača carska granica jer je postojao strah od susedne Dakije. Zato je novoformirana legija, koju su činili samo stanovnici Italije, prebačena na Dunav. Ova I italijanska legija je bila stacionirana u Novae do sredine 5. veka.

Ostaci rimskog vojnog logora Novae (foto: M. Lemke)

Sačuvani sitni fragmenti kostiju pokazuju znake termičke obrade, što znači da je meso koje se nalazilo u posudi pečeno. Tu su bili i komadići ćumura i deo male činije. Prema rečima prof. Pjotra, sa Univerziteta u Varšavi, ne može se isključiti da se radi o ostacima kadionice koja je korišćena za teranje insekata iz hrane koja se tu čuva.

Arheolog je primetio da su otkrića takvih “frižidera” retka.

Još jedno ovogodišnje otkriće je kolekcija od nekoliko desetina novčića. Najveći deo potiče iz slojeva koji obuhvataju period od provale Gota sredinom III veka do početka vladavine Konstantina Velikog (početak IV veka).

Rimsko državljanstvo-otkriće iz 2019. godine

Pre par godina su arheolozi na ovom lokalitetu otkrili fragment dokumenta koji potvrđuje da je car dao rimsko državljanstvo legionaru nakon što je završio službu.

Fragment rimskog državljanstva (foto: M. Lemke)

Delimično sačuvano svedočanstvo uklesano je bilo na bronzanoj ploči. Ceo tekst tada nije bio još uvek dešifrovan.

Na prostoru čitavog Rimskog carstva poznato je oko 1.000 takvih dokumenata, ali je malo onih iz Podunavlja. Ovaj dokument je iz vreme vladavine cara Gordijan III (238-244).

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »