Arheolozi su otkrili grobnicu Svetog Nikole

Arheolozi su otkrili grobnicu Svetog Nikole
Grobnica Svetog Nikole (izvor: Anatalya tourist info)

Arheolozi veruju da su pronašli grobnicu Svetog Nikole u crkvi iz 4. veka u turskoj proviniciji Antalija.

Brojna čuda se pripisuju Svetom Nikoli i darovanja siromašnima što je dovelo do legende na zapadu o “Deda Mrazu”.

Prema rečima Osmana Eravšara, predsednika Regionalnog odbora za očuvanje kulturnog nasleđa Antalije, grobnica i sarkofag Svetog Nikole nalazili su se u podnožju freske koja prikazuje Isusa Hrista. Tu je arheološki tim iskopao originalne temelje crkve i podove od mozaika iz perioda iz 4. veka.

Novi dokazi sugerišu da sličnost crkvene građevine sa Crkvom Groba Svetoga u Jerusalimu dodatno podržava njihovu teoriju. Obe svetinje dele slične arhitektonske karakteristike poput nedovršene kupole na vrhu koja povezuje Svetog Nikolu sa pričom o Isusovom raspeću i vaznesenju u nebo.

Grob Svetog Nikole

Nakon njegove smrti, vizantijski car Teodosije II naredio je da se na mestu gde je Sveti Nikola služio kao episkop izgradi crkva Svetog Nikole. Njegovo telo je ekshumirano i ponovo sahranjeno u crkvi. Međutim, do 11. veka, njegovi ostaci su uklonjeni i pohranjeni kao svete relikvije u bazilici San Nikola koja se nalazi u Bariju, u južnoj Italiji. Tokom Prvog krstaškog rata, venecijanski mornari su još jednom uklonili većinu njegovih ostataka i preneli ih u Veneciju, gde su pohranjeni u baziliku manastira San Nikolo al Lido.

Freska Isusa Hrista (foto: DHA)

Pregledom fragmenata kostiju 1953. godine iz Barija i Venecije utvrđeno je da potiču od iste osobe. Iako je autentičnost da se utvrdi da li su pripadali Svetom Nikoli neuverljiva.

 „Poznato je da su u krstaškim ratovima u 14. veku trgovci iz Barija odneli mošti sarkofaga Svetog Nikole u ​​Italiju da osvete svoj grad, a druge relikvije su u istom periodu odneli Mlečani“, naveo je Eravšar za DHA.

Eravšar je rekao da je „njegov sarkofag morao biti postavljen na posebno mesto, a to je deo sa tri apside prekrivene kupolom. Tamo smo otkrili fresku koja prikazuje scenu u kojoj Isus u levoj ruci drži Bibliju i desnom rukom daje znak blagoslova“.

Istraživači su takođe pronašli mermernu podnu pločicu sa grčkim rečima za „kao milost“ koja je mogla da bude oznaka koja ukazuje na njegov tačan grob.

Sveti Nikola čudotvorac

Sveti Nikola je zapadnom svetu poznat kaoDeda Mraz“. Zbog svog velikodušnog darovanja poklona. U hrišćanskom svetu je bio slavljen kao episkop Mira.

Mnoga čuda se njemu pripisuju. Priča se da je spasao tri devojke od prostitucije tako što je bacio vreću zlatnika kroz njihov prozor. Onda da je posekao drvo opsednuto demonima, da je vaskrsao troje ubijene dece koje je ubio i ukiselio u salamuri mesar koji je planirao da ih proda kao svinjetinu tokom gladi. Kao i da je smirio oluju na moru, spasao tri nevina vojnika od pogrešnog pogubljenja.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »