Naučno-istraživački centar za neolit uskoro na Vinči-Belo Brdo

Naučno-istraživački centar za neolit uskoro na Vinči-Belo Brdo
Ovako će izgledati arheopark Vinča-Belo Brdo (foto: promo)

Uskoro kreće realizacija projekta uređivanja svetski poznatog arheološkog nalazišta Vinča-Belo Brdo, po kome je čitava jedna neolitska kultura dobila naziv – vinčanska kultura. Dugo godina zaštita lokaliteta od klizišta je primarni problem, a kako bi se zaustavilo klizište i još jače istakao svetski značaj ovog lokaliteta pokrenut je projekat.

Arheološko nalazište Vinča-Belo Brdo će postati jedno od najvažnijih turističkih, kulturnih i naučnih centara za istraživanje neolita u ovom delu Evrope, piše na fb stranici Vinča-Belo Brdo.

U sklopu projekta “Rekonstrukcija, revitalizacija i prezentacija Arheološkog lokaliteta Belo brdo u Vinči”, koji realizuje Vlada Republike Srbije, pod pokroviteljstvom Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, na Međunarodnom konkursu za prostorno- urbanističko rešenje, pobedio je projekat arhitekte Anđele Karabašević, iz AKVS Arhitekture studija.

Svi objekti će biti izdignuti od tla (foto: promo)

Arhitekta Anđela Karabašević, istakla je predstavljajući projekat, da zbog značaja lokaliteta, koji predstavlja skoro osam milenijuma neprekidnog razvoja kulture, mora biti primenjena „nežna, nenametljiva i suptilna arhitektura“.

Svi objekti na lokalitetu biće odignuti od tla kako bi se sačuvala originalna topografija i pejzaž, piše na fb stranici Serbia Creates.

Polazimo od upotrebe tradicionalnih materijala korišćenih još u neolitu – drvo, trska, platno, pečena zemlja udruženi sa savremenim tehnologijama gradnje“, izjavila je arhitekta Anđela Karabašević.

Vizitorski centar (foto: promo)

Ispred Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograd prof. dr Dubravka Đukanović istakla je da je uredjenje budućeg lokaliteta zasnovano na očuvanju i promociji kulturnog nasleđa, istraživanju i razmeni nauke i turizmu.

Za sanaciju klizišta biće odvojeno 114.000 miliona dinara, dugogodišnji problem koji će se konačno rešiti.

Sa vizitorskog centra pružaće se pogled na arheološki park i Dunav, a pored toga biće izgrađen i naučno-istraživački centar.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »