Arheolozi su pronašli mrežu drevnih tunela

Arheolozi su pronašli mrežu drevnih tunela

Arheološka iskopavanja na severu Kine iznedrila su mrežu drevnih tunela ispod Kamenog grada.

Arheolozi su na lokalitetu Houchengzui, poznatom kao Kameni grad Houchengzui, otkrili mrežu podzemnih drevnih tunela.

Prema saopštenju Instituta za arheologiju Kineske akademije društvenih nauka, tuneli su korišćeni kao drevna transportna mreža i takođe su imali odbrambenu i ofanzivnu svrhu.

Ranija arheološka iskopavanja ovog gigantskog kamenog grada otkrila su ostatke iz praistorije (od pre 4300 do 4500 godina). Ovaj period naziva se Longšan ili kultura crne keramike. Tada su se pojavila kasnoneolitska društva.

Drevni grad se prostirao na neverovatnih 344 hektara i sastojao se od unutrašnjeg i spoljašnjeg dela grada. Bio je utvrđen trostrukim odbrambenim sistemom rovova i palisada.

Nova istraživanja su otkrila 6 drevnih tunela ispod zemlje na dubini od 1,5 do 6 metara. Tuneli imaju lučni plafon, sličan pećinskim nastambama iz kulture Longšan, i idu oko 1 do 2 metra u visinu i 1,5 metara u širinu.

Prema Sun Jinsongu, direktoru Akademije kulturnih relikvija i arheologije unutrašnje Mongolije, grad ima složen sistem utvrđenja.

Dosadašnja arheološka iskopavanja otkrila su i tri gradske kapije, gradske zidove i bastione – strukture koje izlaze iz zidova kako bi odbile vatrene napade neprijatelja.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »