Arheolozi su u Vojvodini otkrili zanimljive sahrane ispod dve humke: tela muškaraca su bila prekrivena crvenom bojom pre 5.000 godina

Arheolozi su u Vojvodini otkrili zanimljive sahrane ispod dve humke: tela muškaraca su bila prekrivena crvenom bojom pre 5.000 godina
Medisova humka (foto. P. Vlodaračak)

Srpski arheolozi u saradnji sa arheolozima iz Poljske otkrili su zanimljive sahrane muškarca ispod dve humke u Vojvodini. Njihova tela su bila prekrivena crvenom bojom pre 5.000 godina. Arheološka iskopavanja dve velike humke sprovedena su 2016-2018. godine u saradnji sa Vojvođanskim muzejom, ali su rezultati istraživanja tek nedavno objavljeni.

Arheolozi su prilikom iskopavanja dve velike humke u Vojvodini, otkrili sahrane dvojice muškaraca prekrivenih crvenim okerom.

Skeletni ostaci muškaraca najverovatnije su pripadali ljudima Jamnaja kulture (3300-2600. g.p.n.e.) iz stepa južne Rusije ili Ukrajine. Obe sahrane su datovane oko 2800-2600. g.p.n.e.

Sahrana muškarca ispod Medisove humke, Žabalj (naslovna slika takođe, foto: dr Pjotr Vlodarčak)

Cilj istraživanja bile su dve velike humke, prečnika 40 m i visine 3-4 m. Humke se nalaze u Šajkaškoj oblasti, na donjoj Tisi, na samoj zapadnoj ivici evroazijske stepe. U svakoj od njih bile su po dve prostrane, drvene grobne odaje.

Humke otkrivene u Vojvodini su najzapadnije grobnice nomadske zajednice Jamnaja kulture.

Sahrane je otkrio Institut za arheologiju i etnologiju Poljske akademije nauka (IAEPAN) u dve velike humke koje su prvi put iskopane između 2016-2018, čiji su rezultati studije tek sada objavljeni. Projekat “The Danubian route of the Yamanya culture” je finansirao Nacionalni naučni centar u Krakovu, a sproveden je u saradnji sa Vojvođanskim muzejom u Novom Sadu.

Sahrane ispod zemljanih humki

Dr Pjotr Vlodarčak iz IAEPAN-a koji je vodio iskopavanja primetio je nedostatak grobnih priloga, ali navodi da je oker boja viđena kao „sveta boja“ za važne pogrebne rituale.

Grobovi koje smo otkrili nisu bili spektakularno opremljeni, ali je crvena boja kostiju privukla pažnju. To je bilo zbog upotrebe okera za posipanje ili bojenje tela mrtvih“ – rekao je za PAP dr Pjotr Vlodarčak. Skeletni ostaci su pripadali krupnim muškarcima visine preko 1,8 m.

I upotreba okera i natprosečna visina pokojnika koji su živeli u ovom delu Evrope na prelazu iz 4. u 3. milenijum obično su bili visoki oko 1,6 m, što ukazuju da su pokojnici bili došljaci. Ritual sa upotrebom okera i postavljanje pojedinačnih sahranjivanja u velike humke povezuje se sa zajednicama koje naseljavaju istočnoevropske stepske oblasti“, istakao je dr Pjotr.

Rekonstrukcija sahrane ispod Medisove humke u Žablju (rekonstrucija: M. Podsiadlo)

Vođe zajednice?

Genetske studije skeletnih ostataka pokazuju da su pokojnici ili došli sa istoka ili su bili direktni potomci došljaka. Uzeti su i uzorci iz kostiju za analizu izotopa, koje omogućavaju da se, između ostalog, odredi i ishrana.

Nismo bili iznenađeni što su pokojnici konzumirali mnogo mesa, jer su se ove zajednice bavile uzgojem

Neobična visina sahranjenih govori da su pokojnici poreklom iz stepa južne Rusije ili Ukrajine, koji su put u Vojvodinu našli pre oko 5.000 godina kao deo nomadske zajednice.

Arheolozi spekulišu da su ovi muškarci bili vođe zajednice. Neke od grobnica Jamnaja kulture bile su bogato opremljene oružjem, nakitom i dekorisanim posudama

Sličnosti se mogu naći sa kulturom Jamnaja, arheološkom kulturom kasnog bakarnog i ranog bronzanog doba, koja je sahranjivala svoje mrtve prekrivene okerom u tumulima (kurganima) koji sadrže jednostavne grobne komore za sahranjivanje.

Nova istraživanja: Novi rezultati istraživanja naučnika: pokojnici prekriveni crvenom bojom pre 5.000 godina pod humkama u Vojvodini možda su bili mumificirani

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

2 thoughts on “Arheolozi su u Vojvodini otkrili zanimljive sahrane ispod dve humke: tela muškaraca su bila prekrivena crvenom bojom pre 5.000 godina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »