01/12/2022

Minijaturna posuda sa dečijim otiskom prsta (Баљ 2015, сл. 10)

U Glasniku srpskog arheološkog društva 33 iz 2017. godine publikovan je rad na temu „Dečiji otisci prstiju na predmetima vinčanske kulture“. U radu je arheolog Lidija Balj predstavila rezultate forenzičkih analiza koje su sprovedene na 26 predmeta vinčanske i vatinske kulture. Reč je o minijaturnim predmetima na kojima su detektovani otisci dečijih prstiju.

Otisci prstiju se retko nalaze na arheološkim lokalitetima, a još manje očuvaju na predmetima. Ukoliko se očuvaju, uglavnom je to na predmetima izrađenim od gline. Nekada su to figurine, dečije igračke, male ili velike posude i slično.

Dve grupe otisaka

Na keramičkim predmetima nalaze se dve grupe otisaka prstiju. Jedni se javljaju tokom izrade predmeta, što zavisi od pokreta prilikom modelovanja-slučajni otisci prstiju.

Drugi tip je predstavljao obeležje sa oređenim značenjem ili se radi o potpisu u vidu otiska-namerni otisci prstiju.

Forenzička analiza na predmetima

Otisci prstiju su značajni za istraživanje arheologije detinjstva. Tada se najbolje zna koji je predmet napravilo dete, odnosno, odrasla osoba. Jedan predmet koje je sa sigurnošću napravila dečija ruka jeste mala zoomorfna figurina iz vinčanske kulture sa Gomolave. Otisak dečijeg prsta ostao je na predmetu. Figurina je jako malih dimenzija, visina 2,4 cm i dužina 3,1 cm. Na osnovu oblika, pretpostavlja se da se radi o mladunčetu medveda.

Na osnovu oblika, pretpostavlja se da se radi o mladunčetu medveda (Баљ 2015. сл. 1)

Ukupno je pregledano i fotografisano 26 predmeta na kojima je bilo tragova otisaka prstiju. Forenzičku analizu odradili su stručnjaci MUP-a  iz Novog Sada.

Nakon forenzičke analize utvrđeno je sa sigurnošću da se na tri predmeta nalaze dečiji otisci. Prvi predmet je minijaturna posuda pronađena tokom arheoloških iskopavanja Miloja Vasića 1933. godine na Vinči. Na ovom predmetu se vidi da ga je izradila osoba bez iskustva, ali da su se roditelji potrudili da svom detetu ispeku ovaj predmet. Dete je možda učilo zanat ili je jednostavno služila kao glinena igračka.

Prvi predmet je minijaturna posuda pronađena tokom arheoloških iskopavanja Miloja Vasića 1933. godine na Vinči (Баљ 2015, сл. 9)

Drugi predmet je zdela pronađena tokom arheoloških istraživanja na Vinči 1979. godine. Ovi predmeti, odnosno, posude spadaju u najzastupljenije predmete koje su deca izradila ili se njima služila.

Drugi predmet je zdela (Баљ 2015, сл. 8)

Treći predmet na kome su detektovani dečiji otisci prstiju je životinjska figurina, moguće goveče sa lokaliteta Feudvar (vatinska kultura). Na figurini se uočava šest utisnuća, jedno do drugog, nastalih iz više uzastopnih pokreta.

Treći predmet na kome su detektovani dečiji otisci prstiju je životinjska figurina (Баљ 2015, сл. 12)

Ove figurice su interpretirane kao dečije igračke, ali su mogle da služe i u religioznim obredima. Minijaturne posude spadaju u najzastupljenijiji oblik igračaka i nastale su prema uzoru na kuhinjsko posuđe.

Izvor: Дечји отисци прстију на предметима винчанске културе

close

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Translate »