Gigantski mozaik otkriven je u južnoj Turskoj

Gigantski mozaik otkriven je u južnoj Turskoj

Na jugu Turske otkriven je gigantski mozaik sa složenim geometrijskim oblicima, koji otkriva dalekosežni uticaj Rimskog carstva.

Majkl Hof sa Univerziteta u Nebraski, rekao je da je mozaik, koji je jednom krasio pod kupatila, obitava u dužini od 12 metara, a verovatno je bio bazen otvorenog tipa.

Ovo otkriće potiče, verovatno, iz trećeg ili četvrtog veka. Mozaik ima površinu neverovatnih 149 kvadratnih metara!

Čišćenje mozaika

Do sada su istraživači otkrili oko 40 procenata mozaika. Pod je u dobrom stanju. Sam mozaik se sastoji od velikih kvadrata, od kojih svaki ima jedinstveni geometrijski dizajn na beloj pozadini, od zvezdolikih do isprepletanih petlji.

Prvi nagoveštaj da se nešto zapanjujuće nalazi pod zemljom, bio je 2002. godine, kada je profesor klasike Nik Rauh, prošetao poljima poljoprivrednika u blizini drevnog grada Antiohije ad Cragum. Plug za oranje je povadio neke komade mozaičikih pločica. 

Nažalost, muzej tada nije imao sredstva za iskopavanja, pa je ovo mesto tako i ostavljeno.

Mozaik ogromnih dimenzija

Prošle godine, sa novom arheološkom dozvolom, arheolozi iz muzeja pozvali su Hofa i njegov tim da počnu sa iskopavanjima.

To je najveći rimski mozaik  koji je ikada pronađen u južnoj Turskoj, a za koga se smatra da je prilično periferan prema Rimskom carstvu.

Plan je izgraditi drvenu konstrukciju preko celog mozaik kako bi se zaštitio od negativnih uticaja atmosefere i kako bi bio dostupno posetiocima.

Izvor: Archaeology World

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »