Figurina pećinskog lava otkrivena je u pećini Denisova

Figurina pećinskog lava otkrivena je u pećini Denisova
Figurina lava (foto: Institute of Archeology and Ethnography)

Senzacionalno arheološko otkriće na planinama Altaja dogodilo se kada su arheolozi otkrili jednu od najstarijih figurina u obliku lava. Figurina je pronađena u pećini Denisova u Sibiru.

Ulomak figurine pećinskog lava, čija se starost procenjuje oko 45.000 godina, otkrivena je u pećini Denisova.

Glava lava nedostaje, ono što mi vidimo jesu zadnje noge, prepone, leđa i trbuh, prekriveni ukrasom od 18 redova, koja su bila obojena crvenim okerom.

Figurina lava od slonovače

Prikazana životinja izgledala je kao da je u galopu ili se pripremala za skok. Radi se o tipičnom položaju za velike mačke u trenutku kada su spremne da uhvate plen.

Urezi na figurini (foto: Institute of Archeology and Ethnography)

Figurina je izrađena od kosti mamuta (slonovača), a njene dimenzije iznose: 4, 2 cm dužina, 0, 8 cm debljina i 1, 1 cm visina. Šunkov i njegov tim sugerišu da slonovača za figurinu potiče iz severnog podnožja planine Altaj, udaljenog oko 100 kilometara.

Ovo je najstarija zoomorfna figurina ikada pronađena u Sibiru i na čitavoj teritoriji severne i srednje Azije. Tačna starost tek treba da se utvrdi, ali datume koje su dali sibirski arheolozi znače da bi ovo mogla biti najstarija figurina životinje na svetu.

Identitet umetnika je jedno od mnogih pitanja na koje je potrebno odgovoriti. Pretpostavka je da je to bio denisovac. Budući da je to vreme od pre 45.000 godina, kada je Homo sapiens bio u Sibiru, moguće je da su oni imali uticaj na denisovce.

Denisova pećina (foto: Vera Salnitskaya/The Siberian Times)

Denisovci su izumrla ljudsk avrsta ili podvrsta roda Homo koja je živela u paleolitu, a nestali su kada i neandertalci pre oko 40.000 godina. Ostatke, odnosno, mali fragment kostiju šake, ove vrste su prvi put pronašli arheolozi 2008. godine.

Izvor vesti: Siberian Times

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »